Cum ne spionează Rusia pe internet. Documentele furate de un grup de hackeri de pe serverele serviciilor secrete ne arată metodele folosite
Astfel, anumite frici ale celor care sunt preocupați cu securitatea datelor personale online au fost confirmate, Rusia colectând date despre utilizatori de pe rețele de socializare și adrese de e-mail, cât și de pe site-uri de torrente sau alte astfel de servicii.
Conform documentelor extrase de către Ov1ru$ de pe serverele Sytech, există multe programe ale serviciilor secrete rusești (FSB este urmașul vechiului KGB) care activează pe platforme online din toată lumea. Grupul de hackeri a extras 7,5 TB de date, care au dezvăluit multe secrete ale guvernului rus.
De exemplu, între 2009 și 2010 a fost lansat un program numit Nautilus, care colecta date de pe rețelele de socializare precum Facebook, LinkedIn și MySpace. Aceste date pot fi folosite pentru diverse scopuri, inclusiv livrarea de conținut fake news sau reclame cu tente politice. Apoi Nautilus-S încearcă să elimine anonimizarea traficului de pe Tor prin crearea de noduri deținute de guvernul rus în cadrul acestei rețele considerată securizată de mulți utilizatori de internet.