Înainte de a trece la dezacticarea camerelor, vă prezentăm câteva cazuri în care acestea au fost accesate fără ca utilizatorii să știe. În 2009, un elev dădea în judecată școala la care mergea după ce a descoperit că laptopul primit de la instituție îl fotografia în secret. în urma anchetei s-a descoperit că școala obținuse 56.000 de imagini cu elevi, fără ca aceștia să-și fi dat acordul pentru colectarea fotografiilor.
În 2013, o echipă de cercetători a demonstrat că poate activa camerele de pe computerele Apple MacBook fără ca led-ul să pornească, un lucru considerat până atunci imposibil. Mai mult, un fost agent FBI a declarat, la scurt timp după aceea, că agenția americană făcea acest lucru de mai mulți ani.
Tot în 2013, din documentele puse la dispoziție de Edward Snowden am aflat că agenția de securitate americană NSA reușea să spioneze utilizatorii de iPhone și BlackBerry prin intermediul camerelor frontale ale telefoanelor, fără ca aceștia să aibă cea mai mică bănuială. NSA făcea același lucru și prin intermediul camerelor web de pe computere.
Există mai multe modalități prin care poate fi dezactivată camera web a unui laptop.
Prima metodă. Dezactivarea se poate face prin intermediul BIOS, o componentă software de bază care face legătura între componentele fizice (hardware) și sistemul de operare utilizat pe mașina respectivă. Accesarea BIOS se face prin restartarea laptopului și apăsarea tastei F2 (în cele mai multe cazuri) sau Del în timp ce dispozitivul pornește. De cele mai multe ori instrucțiunile sunt afișate pe ecran. Odată intrat în BIOS, utilizatorul trebuie să caute opțiunea „webcam”, „integrated camera”, „web camera” sau „CMOS camera”. Intrând pe aceasta, se alege „Disable”. Din nefericire, această opțiune este inclusă în BIOS de puține companii, în special cele care au o prezență puternică în mediul de business. Exemple sunt Dell și Lenovo.
A doua metodă. Dezactivarea se face din Device Manager. Puteți activa această secțiune dând, în laptopurile Windows, clic dreapta pe iconița My Computer. De acolo se selectează „Properties”, apoi „Device Manager” (În Windows XP este o etapă suplimentară: My Computer/Properties/Hardware/Device Manager). Apoi, căutați în listă „Imaging devices”, mergeți pe cameră și dați clic dreapta. De acolo se poate dezactiva camera web sau dezinstalat complet driverul acesteia.
A treia metodă. Comandați pe internet un dispozitiv special care acoperă camera. Lipirea unui sticker sau a unei bucăți de bandă adezivă peste cameră sunt soluții inestetice. Pe internet se găsesc, la prețuri mici, dispozitive pentru acoperirea camerei. De exemplu, Eyebloc Cover costă 6 dolari pe Amazon.
O soluție mai utilă este C-Slide, care costă aproximativ 6 dolari. Acest dispozitiv are un mic slider, care poate fi deschis atunci când utilizatorul dorește să utilizeze camera.
Există și o versiune pentru smartphone-uri și tablete a C-Slider.