Un val de escrocherii are loc în acest moment pe LinkedIn, cea mai mare rețea de socializare profesională din lume, avertizează Bitdefender. Infractorii atrag victimele cu job-uri bine plătite, promovate prin intermediul unor profiluri false. Aceste conturi direcționează utilizatorii către site-uri periculoase și urmăresc colectarea de informații personale și de bani trimiși în avans, în schimbul promisiunii unui serviciu plătit cu mii de dolari pe lună.
„Sute de companii caută persoane ce vorbesc două limbi străine! E suficient să cunoști engleza și încă o limbă străină și poți obține una dintre pozițiile interesante deschise în acest moment”, este mesajul transmis de unul dintre falșii specialiști în recrutare.
Printre țintele escrocilor se numără și utilizatorii din țara noastră ai LinkedIn. Peste 1 milion de români au conturi pe rețeaua profesională.
Pentru a păcăli cât mai mulți oameni, escrocii se folosesc, în conturile false, de fotografii generice ale unor femei atrăgătoare, pe care le prezintă ca specialiști în recrutare în cadrul unor companii fictive. Un astfel de profil fals este, potrivit Bitdefender, „Annabella Erica”. Acesta a fost promovat în numeroase grupuri de LinkedIn, precum Global Jobs Network, care include 167.000 de utilizatori la nivel global.
Pentru a evita dubiile asupra autenticității lor, site-urile false de angajare sunt înregistrate pe domenii „.com”, care le fac să pară legitime.
Cum să vă feriți de escrocheriile de pe LinkedIn
Bitdefender le oferă utilizatorilor de LinkedIn câteva sfaturi pentru a se proteja de capcanele acestor escrocherii. Este bine să verificați mereu profilurile care vă adaugă pe LinkedIn. Indiferent cât de mult vă doriți un job sau să vă extindeți rețeaua profesională, este crucial să faceți o cercetare de bază înainte de a accepta noile invitații.
Verificați dacă împărtășiți contactele de încredere cu cei care vă adaugă pe LinkedIn și fiți atenți ce informații împărtășiți în post-urile pe diverse grupuri. Escrocii caută orice detalii care i-ar putea ajuta să ajungă mai ușor la utilizatori sau la compania unde lucrează prin spear phishing sau atacuri pe rețele sociale.
De multe ori, falșii specialiști în resurse umane le cer victimelor plata în avans pentru job-uri atractive care implică lucrul de acasă. Atunci când găsiți un job, asigurați-vă că sunteți cei care câștigă banii, și nu invers.
Nu în ultimul rând, folosiți un motor de căutare pentru a verifica dacă fotografia specialistului HR nu este distribuită și pe alte site-uri. Specialiștii Bitdefender au descoperit că Annabella Erica a publicat mesaje și sub numele de Sara pentru o companie de cercetare și servicii de conținut. De asemenea, aceeași fotografie este folosită și pe un site al unui centru de îngrijire a ochilor, un sistem de înregistrare a studenților și o bancă din Florida.