Datele a 500 de milioane de conturi LinkedIn au fost scoase la vânzare. Incidentul a apărut la câteva zile după ce s-a descoperit că 533 de milioane de conturi de Facebook au fost postate online.
La fel ca în cazul incidentului în care a fost implicat Facebook, unde datele a peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost făcute publice, informațiile a 500 de milioane de profiluri LinkedIn au fost scoase la vânzare. Toate cele 500 de milioane de profiluri LinkedIn sunt doar parte a leak-ului, potrivit News.ro.
Printre datele personale vândute se numără adresele de email, numărul de telefon, genul şi altele. Platforma spune că nu a fost vorba despre un hack (așa cum au spus cei de la Facebook în cazul lor) şi că leak-ul nu include date ale conturilor private. Astfel, LinkedIn spune că ar fi fost preluate datele deja disponibile în paginile publice de profil.
De asemenea, LinkedIn susține că datele au fost preluate nu doar de pe reţeaua profesională, ci din mai multe surse. „Nu a fost o breşă de securitate a LinkedIn”, afirmă reprezentanţii platformei deţinute de Microsoft, companie cu un business înfloritor în zona securităţii.
LinkedIn nu a spus şi dacă cei jumătate de miliard de utilizatori vor fi notificaţi, pentru ca aceştia să ştie că le-au fost preluate datele personale.
Datele și numerele de telefon a peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost făcute publice pe internet în mod gratuit. Victimele hackerilor sunt utilizatori din 106 țări.
Un utilizator al unui forum de nivel mediu al hackerilor a făcut publice gratuit sâmbătă numerele de telefon și datele personale ale utilizatorilor vizați.
Datele expuse includ informațiile personale a peste 533 de milioane de utilizatori Facebook din 106 țări, inclusiv peste 32 de milioane din SUA, 11 milioane de utilizatorii din Marea Britanie și 6 milioane de utilizatorii din India. Setul de date include numere de telefon, ID-uri Facebook, nume complete, locații, date de naștere, biografii și – în unele cazuri – adrese de e-mail. România nu figurează pe lista țărilor din care fac parte persoanele ale căror date au fost furate.
Insider a analizat un eșantion de date și a verificat mai multe înregistrări prin potrivirea numerelor de telefon ale utilizatorilor Facebook cunoscuți cu ID-urile listate în setul de date. De asemenea, au verificat înregistrările testând adresele de e-mail din setul de date din funcția de resetare a parolei Facebook, care poate fi utilizată pentru a dezvălui parțial numărul de telefon al unui utilizator.
Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru Insider că datele au fost obținute de hackeri din cauza unei vulnerabilități pe care compania a reparat-o în 2019.
Chiar dacă datele sunt vechi de câțiva ani, ar putea oferi informații valoroase hackerilor care folosesc informațiile personale ale oamenilor pentru a-i identifica sau înșela, potrivit Alon Gal, CTO al Hudson Rock, o companie care se ocupă de supravegherea activității criminale online.