De ce este văzută România drept Silicon Valley al Europei

Publicat: 31 08. 2016, 11:26
Actualizat: 18 08. 2017, 03:16
„Care este țara cu cel mai rapid internet din Uniunea Europeană și al zecelea cel mai rapid din lume? Cu o viteză maximă a serviciilor de internet de 73,6 Mbs în al patrulea trimestru din anul 2015, serviciile de internet din România le depășesc pe cele din SUA sau Franța, conform datelor publicate de compania americană de tehnologie Akamai. România a reușit să atragă în ultimii ani companii specializate în noile tehnologii ale informației și comunicațiilor, astfel că țara are șanse să devină un Silicon Valley al Europei. În cinci ani de zile Bucureștiul a atras peste 170 de start-up-uri, iar capitala României este din ce în ce mai mult locul de naștere al unor companii locale hi-tech”, notează Les Echos. Ultimii cinci ani au marcat o expansiune puternică a marilor companii de soft și de servicii de IT, care este reflectată în special de creșterea numărului de angajați.
 
Spre exemplu, cei mai mari 15 angajatori din acest segment aveau anul trecut peste 23.400 de oameni, față de doar 9.169 în 2010, conform in­formațiilor din bilanțurile depuse la Finanțe.
 
 
Doar americanii de la Oracle, unul dintre cei mai mari jucători din industria globală de soft, a recrutat peste 1.500 de oameni în perioada amintită.
 
Expansiunea centrelor de servicii și de dezvoltare de soft ale multina­ționalelor se reflectă și în evoluția exporturilor, care au ajuns la circa 2 miliarde de euro anul trecut, cu 31% mai mari față de 2014.
 
Astfel, acestea au fost motorul de creștere al industriei locale de software și servicii IT, reprezentând peste 60% din valoarea totală a pieței de profil.
 
În aceste condiții, România are nevoie de o serie de măsuri care să susțină crearea de produse proprii cu valoarea adăugată mare și recunoscute la nivel internațional. 
 
„Este nevoie de un întreg ecosistem care să susțină crearea de produse românești în industria de software – și nu este doar o chestiune de măsuri la nivel la guvernamental. Sigur, acestea sunt importante, pentru că reglementează cadrul fiscal și juridic în care start-up-urile să se poată înființa cu ușurință, să aibă o viață mai ușoară în termeni de taxe fie pentru companie, fie pentru angajați, măcar la începutul activității lor”, a declarat pentru ZF Teodor Blidăruș, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). 
 
Citește în continuare pe Ziarul Financiar