Prima pagină » IT&C » Demers inedit: Stocarea datelor computerizate în material genetic ADN, soluție analizată de unele companii

Demers inedit: Stocarea datelor computerizate în material genetic ADN, soluție analizată de unele companii

Demers inedit: Stocarea datelor computerizate în material genetic ADN, soluție analizată de unele companii
Mai multe companii analizează posibilitatea de a stoca date computerizate utilizând material genetic de tip ADN, în condițiile în care un studiu arată că acesta este un mediu foarte eficient de stocare informațională.

Specialiști de la Universitatea din Washington și de la companiile Microsoft și Twist Bioscience au reușit, într-un experiment, să stocheze două înregistrări ale unor melodii în material ADN, lucru care permite decodarea și accesarea fără pierderea calității, informează Financial Times.

Experimentul generează potențialul de stocare a unei cantități mari de date într-un spațiu foarte mic, chiar și pentru mii de ani.

ADN-ul este un mediu foarte bun pentru stocarea datelor. „Avem nevoie de doar zece tone de ADN pentru stocarea tuturor datelor din lume. Practic, toate aceste date pot încăpea într-o camionetă”, a explicat cercetătorul Yaniv Erlich, de la Universitatea Columbia.

Molecula acidului dezoxiribonucleic (ADN) poate reprezenta o alternativă la mediile de stocare tradiționale, de tip magnetic, optic sau electronic. În acest context, numeroase companii explorează posibilitatea utilizării materialului genetic pentru stocarea informațiilor. Institutul de cercetare International Data Corporation (IDC) preconizează că în următorii ani cantitatea de date care va necesita stocare va crește foarte mult. Una dintre companiile care analizează posibilitatea stocării datelor în ADN este Microsoft, informează postul Vocea Americii. Practic, datele digitale vor fi convertite pentru stocarea în ADN, după care vor trebui reconvertite în format digital, pentru reaccesare.

Mediul ADN este extrem de stabil, lucru demonstrat de posibilitatea decodării genomului conținut de fosila unui cal care a trăit acum peste 500.000 de ani, notează site-ul ScientificAmerican.com.