Din aprilie vom vorbi mai IEFTIN la telefonul mobil. Cu cât ar putea scădea factura fiecăruia dintre noi

Din aprilie vom vorbi mai IEFTIN la telefonul mobil. Cu cât ar putea scădea factura fiecăruia dintre noi
Publicat: 10/03/2014, 11:49
Actualizat: 12/01/2020, 16:51

Tarifele de interconectare (prețul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori), alături de serviciile de date, reprezintă principalele surse de venituri pentru operatorii mobili. Operatorii telecom susțin că reducerea în 2014 a tarifelor de interconectare ar duce la scăderea veniturilor industriei cu peste 200 milioane de euro/an (8% din veniturile anuale) și la pierderi nete de 60 milioane de euro, adică 17% din necesarul de investiții pentru acest an. Potrivit reprezentanților Orange, Vodafone și Cosmote, acest lucru va afecta investițiile companiilor, inclusiv în rețelele 4G.

Marii operatori se plâng că subvenționează companiile telecom din statele vestice bogate

Un studiu realizat de KPMG și prezentat de Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR) arată că 80% din traficul internațional de voce cu România este realizat din patru țări: Germania, Spania, Italia și Ungaria. Potrivit lui Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al Orange, în condițiile în care tarifele de interconectare din Germania vor fi mai mari decât cele din România, operatorii mobili din țara noastră îi vor subvenționa pe cei din Germania și nu numai. „Noi, operatorii locali, îi vom subvenționa pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci și pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenței dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, și cele practicate în alte state, mai mari”, a spus Fallacher, la un eveniment organizat la sfârșitul anului trecut.

Potrivit lui Nikolai Beckers, directorul executiv al Cosmote, o soluție pentru menținerea veniturilor ar fi plasarea costurilor către clienți, însă aceasta nu este acceptată de piață, așa că nu se va întâmpla. „Una din opțiuni ar fi majorarea tarifelor practicate pentru clienții finali, dar piața românească nu va accepta o astfel de măsură și este normal să se întâmple așa. Pe de altă parte, pentru a avea servicii de calitate și o infrastructură bună, avem nevoie de investiții și, în acest context, trebuie să ajungem la un compromis cu autoritatea de reglementare”, a spus Beckers.

Operatorii mici salută măsura

RCS&RDS, compania care operează rețeaua Digi Mobil, consideră că prin reducerea tarifelor de interconectare consumatorii vor putea accesa oferte competitive și corecte pentru apelurile către alte rețele mobile. „Consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depăși 150 de milioane de euro anual (numai prin efectul direct, fără a cuantifica creșterea competiției pe piață), în urma adoptării măsurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de către ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat și în alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, ținând cont și de faptul că fiecare operator are un monopol natural pe propria piață de terminare”, a transmis compania.

Operatorii, însărcinați să găsească alte surse de venituri

Fostul vicepreședinte al Consiliului Concurenței, Valentin Mircea, consideră normală scăderea tarifelor de interconectare. Sugestia lui: dacă banii pentru investiții vor fi mai puțini, operatorii ar trebui să se concentreze, cu implementarea 4G, pe zonele în care astfel de conexiuni sunt chiar necesare, precum marile orașe, astfel încât necesarul de investiții să fie mai mic. „Cred că operatorii ar trebui să ofere 4G ca un serviciu complementar și să se concentreze pe orașe, acolo unde există cerere și apoi să extindă acoperirea”. El a adăugat că operatorii trebuie să găsească și alte surse de venituri, pe lângă cele „tradiționale”. În acest sens a dat ca exemplu extinderea Orange pe segmentul de televiziune și a Vodafone pe segmentul de aplicații.

Ce tarife de interconectare sunt practicate în alte state membre UE

În mai multe state europene au fost reduse recent tarifele de interconectare. Franța are un tarif de 0,80 eurocenți/minut începând cu iulie 2013, Italia un tarif de 0,98 eurocenți/minut începând cu iulie 2013, Spania cu un tarif de 1,09 eurocenți/minut începând cu iulie 2013, iar Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut începand cu aprilie 2013 și ajungând la 0,67 pence/minut începând cu aprilie 2014.

Context dificil pentru operatorii telecom din UE

În majoritatea țărilor europene piețele de telefonie mobilă sunt mature, iar rata de penetrare a serviciilor depășește 100%. În aceste condiții, este imposibil pentru companii să crească sesizabil baza de clienți. Mai mult, unele din vechile surse de venituri, precum SMS-urile, dispar. De exemplu prin aplicația WhatsApp sunt trimiste, gratuit, în fiecare zi, 27 miliarde de mesaje, cam câte SMS-uri sunt trimise în toate rețelele telecom.

Mai mult, Comisia Europeană dorește eliminarea completă a tarifelor de roaming. Comisarul pentru tehnologie, Neelie Kroes, a anunțat inițial că vrea eliminarea tarifelor de roaming din 2014, dar mai mulți operatori de telecomunicații au protestat, avertizând că măsura le-ar afecta ansamblul activităților. Astfel, Comisia va cere companiilor de telefonie să propună utilizatorilor „pachete” care să le permită să efectueze convorbiri în toată Europa fără supracosturi. Ideea este de stimulare a operatorilor să formeze alianțe, după modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii. Dacă un operator va continua să impună supracosturi, clienții vor putea să opteze pentru o companie concurentă, dacă acesta va avea o ofertă mai bună.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...