Din aprilie vom vorbi mai IEFTIN la telefonul mobil. Cu cât ar putea scădea factura fiecăruia dintre noi
Tarifele de interconectare (prețul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori), alături de serviciile de date, reprezintă principalele surse de venituri pentru operatorii mobili. Operatorii telecom susțin că reducerea în 2014 a tarifelor de interconectare ar duce la scăderea veniturilor industriei cu peste 200 milioane de euro/an (8% din veniturile anuale) și la pierderi nete de 60 milioane de euro, adică 17% din necesarul de investiții pentru acest an. Potrivit reprezentanților Orange, Vodafone și Cosmote, acest lucru va afecta investițiile companiilor, inclusiv în rețelele 4G.
Marii operatori se plâng că subvenționează companiile telecom din statele vestice bogate
Un studiu realizat de KPMG și prezentat de Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR) arată că 80% din traficul internațional de voce cu România este realizat din patru țări: Germania, Spania, Italia și Ungaria. Potrivit lui Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al Orange, în condițiile în care tarifele de interconectare din Germania vor fi mai mari decât cele din România, operatorii mobili din țara noastră îi vor subvenționa pe cei din Germania și nu numai. „Noi, operatorii locali, îi vom subvenționa pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci și pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenței dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, și cele practicate în alte state, mai mari”, a spus Fallacher, la un eveniment organizat la sfârșitul anului trecut.
Potrivit lui Nikolai Beckers, directorul executiv al Cosmote, o soluție pentru menținerea veniturilor ar fi plasarea costurilor către clienți, însă aceasta nu este acceptată de piață, așa că nu se va întâmpla. „Una din opțiuni ar fi majorarea tarifelor practicate pentru clienții finali, dar piața românească nu va accepta o astfel de măsură și este normal să se întâmple așa. Pe de altă parte, pentru a avea servicii de calitate și o infrastructură bună, avem nevoie de investiții și, în acest context, trebuie să ajungem la un compromis cu autoritatea de reglementare”, a spus Beckers.
Operatorii mici salută măsura
RCS&RDS, compania care operează rețeaua Digi Mobil, consideră că prin reducerea tarifelor de interconectare consumatorii vor putea accesa oferte competitive și corecte pentru apelurile către alte rețele mobile. „Consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depăși 150 de milioane de euro anual (numai prin efectul direct, fără a cuantifica creșterea competiției pe piață), în urma adoptării măsurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de către ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat și în alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, ținând cont și de faptul că fiecare operator are un monopol natural pe propria piață de terminare”, a transmis compania.
Operatorii, însărcinați să găsească alte surse de venituri
Fostul vicepreședinte al Consiliului Concurenței, Valentin Mircea, consideră normală scăderea tarifelor de interconectare. Sugestia lui: dacă banii pentru investiții vor fi mai puțini, operatorii ar trebui să se concentreze, cu implementarea 4G, pe zonele în care astfel de conexiuni sunt chiar necesare, precum marile orașe, astfel încât necesarul de investiții să fie mai mic. „Cred că operatorii ar trebui să ofere 4G ca un serviciu complementar și să se concentreze pe orașe, acolo unde există cerere și apoi să extindă acoperirea”. El a adăugat că operatorii trebuie să găsească și alte surse de venituri, pe lângă cele „tradiționale”. În acest sens a dat ca exemplu extinderea Orange pe segmentul de televiziune și a Vodafone pe segmentul de aplicații.
Ce tarife de interconectare sunt practicate în alte state membre UE
În mai multe state europene au fost reduse recent tarifele de interconectare. Franța are un tarif de 0,80 eurocenți/minut începând cu iulie 2013, Italia un tarif de 0,98 eurocenți/minut începând cu iulie 2013, Spania cu un tarif de 1,09 eurocenți/minut începând cu iulie 2013, iar Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut începand cu aprilie 2013 și ajungând la 0,67 pence/minut începând cu aprilie 2014.
Context dificil pentru operatorii telecom din UE
În majoritatea țărilor europene piețele de telefonie mobilă sunt mature, iar rata de penetrare a serviciilor depășește 100%. În aceste condiții, este imposibil pentru companii să crească sesizabil baza de clienți. Mai mult, unele din vechile surse de venituri, precum SMS-urile, dispar. De exemplu prin aplicația WhatsApp sunt trimiste, gratuit, în fiecare zi, 27 miliarde de mesaje, cam câte SMS-uri sunt trimise în toate rețelele telecom.
Mai mult, Comisia Europeană dorește eliminarea completă a tarifelor de roaming. Comisarul pentru tehnologie, Neelie Kroes, a anunțat inițial că vrea eliminarea tarifelor de roaming din 2014, dar mai mulți operatori de telecomunicații au protestat, avertizând că măsura le-ar afecta ansamblul activităților. Astfel, Comisia va cere companiilor de telefonie să propună utilizatorilor „pachete” care să le permită să efectueze convorbiri în toată Europa fără supracosturi. Ideea este de stimulare a operatorilor să formeze alianțe, după modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii. Dacă un operator va continua să impună supracosturi, clienții vor putea să opteze pentru o companie concurentă, dacă acesta va avea o ofertă mai bună.