Dorin Pena, șeful Cisco România, despre noul trend de care ar putea beneficia țara noastră. „E o tehnologie care va genera 4.600 miliarde de dolari”

Publicat: 15 07. 2014, 15:49
Actualizat: 18 01. 2020, 22:00

Șeful Cisco crede că managerii, pentru a nu rata oportunitățile oferite de ITL, trebuie să își rezerve timp pentru a se informa. „Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă managerii este să conștientizeze că există Internetul Tuturor Lucrurilor. Să știe că există o oportunitate în acest domeniu, iar modelele tradiționale de business trebuie să se schimbe. Este foarte important ca managerii să își dea seama de faptul că viitorul este în această zonă. Să aloce o jumătate de oră pe săptămână în care să citească despre ITL. În momentul în care vor înțelege care este cu adevărat impactul conectării acestor lucruri, vor înțelege și modul în care pot profita de pe urma trendului”, a spus Pena.

În acest moment se vorbește în industria tehnologică mondială de patru megatrenduri: mobilitatea, cloudul, big data și social media. Întrebat când ITL va deveni de asemenea un megatrend, Pena a răspuns: „Aș spune că aceste trenduri fac parte din megatrendul numit Internetul Tuturor Lucrurilor și așa adăuga aici și ideea pe care o are Cisco, Internetul a Orice, pentru că nu sunt doar lucruri conectate, ci și oameni și procese conectate. Este o oportunitate foarte mare care le înglobează pe toate acestea. De exemplu, atunci când vorbim de lucruri conectate vorbim și de cloud pentru că multe se conectează prin intermediul acestuia. Vorbim de mobilitate, deoarece o parte din echipamentele care se conectează sunt tablete și smartphone-uri și alte lucruri care sunt incluse în zona de mobilitate și vorbim și de big data”.

Internetul Tuturor Lucrurilor în România

România are un potențial extraordinar pentru a beneficia de pe urma ITL, potrivit lui Pena, datorită cunoștințelor IT pe care le au mulți angajați. „România este bine poziționată din acest punct de vedere. Vorbim aici despre o conștientizare care trebuie să se întâmple la nivelul afacerilor în general. Observăm că acest lucru începe să se întâmple. Vedem discuții din ce în ce mai accentuate legate de rolul tehnologiei și conectării echipamentelor și oamenilor în afacerile respective”, a declarat Dorin Pena.

Cele mai receptive companii la conceptul de ITL sunt, potrivit acestuia, furnizorii de servicii mari, precum operatori telecom. Aceștia își dau seama că internetul tuturor lucrurilor le schimbă modelele de business. „Aș putea da exemplul Romtelecom, care implementează, împreună cu Cisco, o rețea de 100 G care vine în întâmpinarea nevoilor clienților și a acestor trenduri. Această rețea oferă capacitatea necesară pentru a absorbi această cerere. Aș putea să merg în industria de producție, de exemplu în Timișoara, unde sunt companii care își pun problema eficientizării producției și a lanțului de distribuție folosind ITL. De la monitorizarea mașinilor, la transmiterea de date din diferite colțuri ale fabricilor, administrarea anumitor componente ale facilităților de producție. Această tehnologie le permite companiilor să ia decizii mult mai rapiede: produsele lor să ajungă mai repede pe piață, să aibă o calitate mai bună, să fie mai aproape de clienți și competitivitate mai ridicată”, spune Pena.

Ce riscuri de securitate implică ITL

Odată cu dezvoltarea ITL, volumul de date generat va crește enorm. Se pune problema protejării acestor date pentru ca ele să nu ajungă pe mâna cui nu trebuie. Eforturile pentru păstrarea securității trebuie sporite, însă acestea nu trebuie să afecteze intimitatea oamenilor. „Este periculos să nu existe un echilibru între intimitate și securitate „, a declarat, anul trecut, Art Coviello, președinte executiv al companiei RSA Security. „Companiile de securitate nu doresc să creeze un Big Brother”, a completat el, dar nu se poate continua, în condițiile în care volumul de date disponibil va crește de zeci de ori până în 2020, să folosim aceleași metode de securitate ca până acum.

România și-a păstrat și în 2013 poziția fruntașă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate, potrivit studiului Security Intelligence Report, prezentat de Microsoft la conferința de securitate digitală RSA Conference 2013. În cel de-al doilea trimestru al anului trecut, la fiecare 1.000 de computere scanate în țara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Prin comparație, în Danemarca rata de infectare era, în cel de-al doilea trimestru al anului, de doar 1,7%, iar în Japonia de doar 1,1%.

„Securitatea este foarte importantă. Aici sunt două aspecte, cel tehnologic și cel legat de educație. Vorbim despre intimitate, iar oamenii trebuie să înțeleagă și să fie conștienți de potențialele riscuri la care se expun și efectele acțiunilor lor. Multe din atacurile informatice și riscurile de securitate sunt legate de comportamentul uman mai mult decât de tehnologie. Practic, tehnologia este doar o unealtă”, spune Dorin Pena.

Șeful Cisco crede că s-au făcut pași importanți în ultimul an în ceea ce privește educarea românilor în legătură cu securitatea digitală. Se discută foarte mult și în presa accesibilă tuturor despre securitate. „Nu realizezi că ai o problemă până când nu discuți despre aceasta, iar acest lucru se face acum. Ministerul Comunicațiilor a introdus un proiect care prevede ca orice proiect implementat să aibă o componentă de securitate. Mai mult, în 2010 Cisco a semnat un memorandum cu Ministerul Educației prin care două cursuri din Cisco Networking Academy, programul nostru de responsabilitate socială și corporate, sunt predate ca materii opționale la liceu. Aceste cursuri sunt IT Essentials 1 și IT Essentials 2. Acestea predau bazele tehnologiei informației, în care, bineînțeles, sunt incluse și componente de securitate”, a declarat Pena.

Dorin Pena nu crede că trăim în era post-PC

Deși ITL se va baza foarte mult pe dispozitive mobile, cloud și diverși senzori, Pena nu crede că va exista o dispariție subită a PC-ului. „Cred că după 2018 vom vedea un mod hibrid, în care și PC-ul va fi folosit, alături de dispozitivele mobile. Aș putea să ma dau exemplu pe mine. Eu fac din ce în ce mai multe lucruri direct de pe smartphone, inclusiv legate de business, dar în același timp folosesc și laptopul destul de mult”, spune șeful Cisco România. Potrivit lui, va fi o lungă perioadă în care dispozitivele mobile și PC-ul vor exista împreună: „Părerea mea este că nu suntem în era post PC. Acesta va continua să joace un rol important în viața noastră. Acest rol va fi din ce în ce mai puțin important, dar PC-ul nu va dispărea. Dacă ne uităm la evoluția computerelor personale vedem că acestea sunt din ce în ce mai subțiri, mai puternice, avantaje pe care deocamdată nu le putem ignora”.

Expresia „era post-PC” a fost folosită chiar de un reprezentant IBM (Mark Dean, director de tehnologie pe zonele Orientul Mijlociu și Africa), compania care a dezvoltat primul computer personal în urmă cu 30 de ani. Mai mult, Steve Jobs spunea că iPad este un dispozitiv „post-PC”. În 2011, produsele numite de Jobs „post-PC” generau 66% din veniturile Apple.

Însă părerile sunt în continuare împărțite. „PC-ul nu moare, iar expresia >, folosită tot mai des astăzi, este cea mai mare prostie”, a declarat consultantul pe tehnologie și autorul David Chappell, Principal la Chappell & Associates. Potrivit lui Chappell, toți avem un telefon în buzunar, cel mai probabil un smartphone, și mulți deținem și o tabletă. „Dar ce are toată lumea pe birou la serviciu? Un monitor mare, o tastatură și un mouse”, a continuat Chappell.