Dosarul Vodafone vs. Concurență, reluat de la 0 după 6 ani de judecată. Pentru ce era obligată compania să plătească 120 milioane de lei
Spectaculosul dosar pleacă de la fapte pe care Romtelecom, Orange și Vodafone – liderii pieței locale de telecom de la jumătatea anilor 2000 – le-ar fi comis în perioada 2004-2007 împotriva unui jucător anonim de pe piața de comunicații fixe (Netmaster), care încerca astfel să își facă loc pe piață.
Pentru a-și proteja veniturile, cei trei giganți ar fi tergiversat interconectarea rețelelor lor cu cea a Netmaster, blocând astfel posibilitatea clienților Netmaster de a suna utilizatorii Romtelecom, Orange și Vodafone, care acumulau practic la acea dată cel mai mare număr de clienți de telefonie de pe piață, conform plângerilor Netmaster către CC. Netmaster a mai susținut și că giganții ar fi limitat traficul generat de clienții Netmaster, astfel că multe dintre apelurile către rețelele celor trei operatori nu ar fi fost finalizate.
În februarie 2011 Concurența anunța că a găsit probe care să susțină acuzațiile împotriva Orange și Vodafone și emiterea unor decizii de sancționare cu sumele record de 148 mil. lei (circa 33 mil. euro), respectiv 120 mil. lei (circa 27 mil. euro). Un an mai târziu, CC finaliza investigația anunțând că nu există probe care să susțină acuzațiile Netmaster împotriva Romtelecom.
În iunie 2013 Curtea de Apel București oferea prima mare surpriză: Orange obținea anularea amenzii, în timp ce acțiunea Vodafone era respinsă. După recursurile formulate la instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis după aproape un an să caseze sentințele (de anulare a amenzii Orange și de menținere a amenzii pentru Vodafone) și să retrimită dosarele spre judecare către Curtea de Apel București (CAB).
Citește în continuare pe Ziarul Financiar.