Vehiculul aerian dispune de camere avansate, senzori și algoritmi. Tehnologia identifică persoane aflate la distanțe de până la 150 de metri, iar informațiile sunt procesate în timp real.
Proiectul este rodul colaborării dintre Police Scotland, compania Thales și University of the West of Scotland (UWS).
Algoritmii, bazați pe inteligență artificială, sunt capabili să învețe. „Îi sunt arătate imagini, imagini multe, până când recunoaște ce sunt obiectele din ele”, a declarat profesorul Carl Schaschke, de la UWS.
Drona dispune și de cameră termală, care îi permite să „vadă” noaptea. Aplicația camerei este suficient de „compactă” pentru a putea fi instalată pe un smartphone, potrivit inspectorului Nicholas Whyte.
Vehiculul are o lumină intermitentă albastră care este pornită atunci când se află în acțiune. Drona poate fi operată de doar doi polițiști: unul o ghidează, iar celălalt folosește aplicația de recunoaștere facială.
Trei astfel de vehicule aeriene au intrat deja în serviciul poliției. Cetățenii sunt reticenți, însă, când vine vorba despre tehnologii care permit supravegherea. Inspectorul Whyte ține să îi liniștească pe cei îngrijorați. „Nu ascundem nimic. (Drona – n.e.) Este acolo să ajute oameni, este acolo să găsească oameni”, a declarat el. „Așa că suntem foarte deschiși și transparenți în ceea ce privește modul în care folosim dronele”, a adăugat Whyte.