Facebook a făcut un anunț-surpriză, care implică nume mari din media, precum The New York Times, BuzzFeed și National Geographic

Publicat: 24 03. 2015, 19:18
2-fbook

În ultimele luni, platforma de socializare online Facebook a purtat o serie de negocieri în secret cu cel puțin șase companii de media referitor la publicarea conținutului creat de acestea direct pe platforma online, eliminând necesitatea ca utilizatorii să dea click pe un link pentru accesarea conținutului pe un site extern, informează The New York Times în ediția electronică.

Un astfel de plan ar reprezenta un risc asumat pentru instituțiile de presă obișnuite să îți țină utilizatorii în propriile ecosisteme, acumulând în același timp date valoroase referitor la aceștia. Facebook încearcă în prezent să diminueze temerile companiilor de media, potrivit mai multor surse implicate în discuții, care au fost consultate de The New York Times cu condiția păstrării anonimatului.

Facebook intenționează să demareze testele privind noul format în următoarele luni, potrivit declarațiilor a două surse implicate în discuții. Pentru început, parteneriatul va fi semnat cu The New York Times, BuzzFeed și National Geographic, dar este posibil că și alte instituții media să se alăture, discuțiile fiind în desfășurare. Potrivit unei surse, The New York Times și Facebook sunt foarte aproape de încheierea înțelegerii.

Pentru ca propunerea să fie mai atrăgătoare publisherilor, Facebook a adus în discuție mai multe metode prin care companiile media să obțină bani din reclamele ce vor fi afișate alături de conținut.

Facebook a anunțat public că dorește ca experiența utilizatorului referitor la consumul de conținut să fie una cât mai integrată. În prezent, articolele de presă publicate pe Facebook redirecționează utilizatorul, prin intermediul unui link, către site-ul extern al companiei media și se deschid într-un browser, durând circa 8 secunde pentru ca întregul conținut să se încarce. Facebook consideră că opt secunde înseamnă prea mult timp, mai ales pe dispozitivele mobile (telefoane inteligente și tablete, n.r.), iar când vine vorba despre a atrage atenția privirii utilizatorilor, chiar și milisecundele contează.

Pe lângă găzduirea conținutului direct pe platforma Facebook, compania discută cu publisherii și referitor la alte modalități tehnice de a livra mai rapid articolele către cititori.

Potrivit lui Edward Kim, care lucrează pentru compania SimpleReach, chiar și creșterile mici ale vitezei de încărcare a unui site web duc în general la o creștere masivă a satisfacției utilizatorului și a traficului efectuat pe acel site. Kim a declarat că, cel mai probabil, Facebook se va concentra pe astfel de mici îmbunătățiri și nu pe a obține bani din înțelegerile cu companiile de media.

„În cazul publisherilor, pe de altă parte, implicațiile sunt mari. Până la urmă ține de cum va structura Facebook această colaborare și cum se pot asigura ei că înțelegerea va fi benefică pentru ambele părți”, a spus Edward Kim.

Problema este un presantă, a mai spus Kim, pentru că unele companii de media se confruntă cu o scădere a traficului provenit din Facebook, care poate fi atribuită prioritizării pe care platforma de socializare o face în ceea ce privește conținutul video, un tip de conținut mult mai profitabil pentru vânzările de publicitate.

Conținutul video a devenit din ce în ce mai popular printre utilizatorii Facebook și agențiile de publicitate care utilizează platforma, iar la conferința dezvoltatorilor Facebook, care este programată să aibă loc miercuri, vor fi prezentate, foarte probabil, noi unelte pentru a livra reclame video în aplicații non-Facebook.

La rândul lor, instituțiile media doresc ca utilizatorii să beneficieze de o experiență cât mai bună pe site-urile lor. În timp ce BuzzFeed are o politică fățișă de distribuire a conținutului său în afara propriului site, The New York Times folosește un model de business ce implică plata unui abonament, care constituie o sursă crescândă a veniturilor companiei. Publicația va trebui să cântărească bine beneficiile de a ajunge la utilizatorii de Facebook – și a obține veniturile din publicitate ce vin odată cu aceștia – și ideea de a oferi la liber conținutul său și a pierde vizitele pe propriul site din partea utilizatroilor care vor rămâne să citească articolele pe Facebook.

Unele instituții de presă au avut reacții mai reci la propunerea Facebook. Mai mulți angajați ai The Guardian, de exemplu, au sugerat, în mod informal, colegilor de la alte publicații, că publisherii ar trebui să se coalizeze pentru a negocia înțelegeri care să fie benefice întregii industrii și ar trebui să mențină controlul privind publicitatea livrată, indiferent dacă articolele sunt publicate integral pe Facebook sau nu, potrivit unei surse citate de The New York Times.

Reprezentanții The Times și BuzzFeed au refuzat, luni, să comenteze informațiile. The Guardian și National Geographic nu au răspuns întrebărilor referitoare la discuțiile cu Facebook.

Site-ul The Huffington Post și site-ul de economie și business Quartz au fost de asemenea contactate, dar au refuzat să comenteze implicarea.

Compania Facebook a refuzat să comenteze referitor la discuțiile cu publisherii, dar a afirmat că a furnizat servicii și opțiuni pentru a ajuta publisherii să obțină audiențe mai bune pe Facebook, inclusiv unelte prezentate în luna decembrie, care le permit editorilor să livreze țintit conținut anumitor grupuri de utilizatori ai rețelei de socializare, precum femeile tinere din New York cărora le place să călătorească.

Compania a recunoscut că noul plan, promovat de Chris Cox, principalul colaborator al lui Mark Zuckerberg în ceea ce privește dezvoltarea produselor, va îndepărta reclamele obișnuite pe care editorii le plasează în jurul conținutului lor. Deși ideile privind împărțirea veniturilor sunt încă în discuție, una dintre ele ar fi ca editorilor să li se permită afișarea unei singure reclame, într-un format personalizat în cadrul fiecărui articol de pe Facebook, potrivit unei surse apropiate discuțiilor.

De la lansare, Facebook nu a a împărțit niciodată veniturile din publicitate cu editorii de conținut. În esență, poziția companiei a fost „puneți-vă conținutul pe Facebook și noi vă vom trimite trafic”. Dar în ultima perioadă Facebook a început să experimenteze cu mai multe opțiuni de împărțire a veniturilor din publicitate. În luna decembrie, platforma a început să difuzeze, în Statele Unite ale Americii, clipuri video din NFL (Liga națională de fotbal), sponsorizate de compania de telecomunicații Verizon. Operatorul mobil a plătit pentru ca respectivele clipuri video să fie livrate în fluxul de știri (newsfeed) al utilizatorilor, videoclipurile încheindu-se cu o reclamă. NFL și Facebook au împărțit veniturile generate astfel.

Noua propunere a Facebook aduce cu sine un alt risc pentru companiile de media: pierderea de informații valoroase despre membrii publicului lor. Când cititorii dau click pe un link, o serie de unelte de urmărire (precum cele intitulate cookies, n.r.) permit site-ului care găzduiește articolul colectarea de informații despre cine sunt cititorii, cât de des vizitează site-ul respectiv și pe ce alte site-uri au navigat pe internet.

Aceste date ar putea acum să ajungă la Facebook, care, precum multe alte companii, le folosește pentru a ținti și urmări utilizatorii mai eficient pentru vânzătorii de publicitate (lucru care a fost foarte criticat din cauza politicilor de confidențialitate ale platformei). Deocamdată nu există informații referitor la cât de multe astfel de date este dispusă platforma Facebook să împartă cu colaboratorii.

Iar dacă Facebook trece de faza experimentală și transformă excepția în regulă când vine vorba de găzduirea conținutului direct pe platformă, cei care nu vor participa la acest program ar putea pierde o parte semnificativă din traficul web generat, un factor care i-a pus pe gânduri pe mulți publisheri. Articolele lor s-ar putea încărca mai greu în browsere, iar în timp cititorii ar putea ajunge să evite acele site-uri.

Pe termen lung, toți editorii vor fi probabil obligați să permită publicarea mai ușoară a conținutului lor în afara propriilor site-uri, potrivit lui Alan D. Mutter, un consultant media care are un blog intitulat Reflections of a Newsosaur.

„Dar, pe termen scurt, este o propunere care inspiră teamă pentru că editorii vor să dețină controlul asupra brandului lor, asupra publicului și asupra banilor din publicitate”, a spus Alan D. Mutter.

Pe de altă parte, Facebook nu poate să aibă decât beneficii din această situație. „Va îmbunătăți experiența utilizatorilor pe platformă și va avea conținut de mai bună calitate, care îi va permite să vândă publicitate la prețuri mai mari”, a mai explicat Mutter.