Fondatorul „Facebookului rusesc” a părăsit Rusia

Publicat: 23 04. 2014, 12:09
Actualizat: 15 02. 2019, 02:26

Fondatorul VKontakte (VK), rețeaua de socializare favorită a rușilor, care-l depășește, în fosta URSS, pe concurentul său american Facebook cu peste 100 de milioane de utilizatori, a dat asigurări că nu intenționează să revină în Rusia, după o zi de la acceptarea demisiei sale de către VK.

Motivul este refuzul lui Durov de a preda FSB (serviciile secrete ruse) date persoanle ale organizatorilor grupului Euromaidan, care joacă un rol central în mișcarea de contestare proeuropeană în Ucraina.

„Mi-e teamă că nu există cale de întoarcere”, a declarat el pentru site-ul american TechCrunch, specializat în informații despre sectorul tehnologic. „Nu după ce am refuzat în mod public să cooperez cu autoritățile. Acestea nu mă pot suporta”, a adăugat el.

„Din nefericire, (situația în Rusia) este incompatibilă, în acest moment, cu afacerile pe Internet”, a adăugat Durov.

În paralel, Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat o serie de legi prezentate ca vizând să lupte împotriva terorismului, dar care ar urma să instituie un control mai amplu din partea autorităților asupra Internetului, unul dintre ultimele spații ale libertății de exprimare, într-o țară în care presa este controlată de către stat.

– Bolggerii, vizați

Blogerii sunt primii vizați. Camera inferioară a Parlamentului rus a adoptat marți legi noi care le impun aceleași obligații ca presei.

Orice blogger al cărui site are peste 3.000 de vizitatori pe zi este obligat să anunțe autoritatea de control a presei, Roskomnadzor, și să păstreze toate datele timp de șase luni.

Bloggeri mai sunt obligați, între altele, să verifice veridicitatea informațiilor și să anunțe limita de vârstă potrivită pentru vizitatori.

Cei care nu se conformează noilor obligații riscă o amendă de până la 500.000 de ruble (10.000 de euro).

Roskomnadzor a dispus deja, în martie, blocarea a patru site-uri pe Internet critice față de Kremlin, pentru „incitare la activități ilegale”, inclusiv blogul principalului opozant al lui Vladimir Putin Aleksei Navalnîi.

Acesta, plasat sub arest la domiciliu, a fost găsit vinovat, marți, de „defăimarea” unui deputat și a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (6.000 de euro).

Din cauza acestei condamnări, o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu suspendare – pronunțată în alt caz în care este acuzat de escrocherie pe care o denunță ca „montată” – riscă să fie transformată într-o pedeapsă la închisoare cu executare. Problema urmează să fie reglementată ulterior.

Acest avocat cu un discurs cu accente naționaliste, care a devenit cunoscut denunțând pe Internet cazuri de corupție, a rupt, cu această ocazie, tăcerea care-i este impusă de arestul la domiciliu, afirmându-și nevinovăția în alt caz, împotriva sa și a fratelui său.

„Puțin îmi pasă de toate aceste interdicții și obligații de a tăcea (…). Nu voi tăcea, iar, dacă nu dovedesc nimic tribunalului, voi face totul pentru a vă dovedi vouă (că sunt nevinovat)”, le-a scris el susținătorilor, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Un alt proiect de lege, privind protecția antiteroristă a școlilor propune, prezentat săptămâna trecută, propune supravegherea pe Internet a elevilor.

Potrivit acestui text, conducătorii liceelor și universităților rusești vor avea responsabilitatea să „analizeze site-urile persoanle ale elevilor și personalului” și să întocmească dosare cu cei „care au tendința să încalce regulile”.

Președintele rus Vladimir Putin a fost întrebat, săptămâna trecută, despre supravegherea popuației din Rusia de către fostul consultant NSA Edward Snowden, în sesiunea anuală în care primește întrebări și le răspunde la televiziune.

„Avem o reglementare juridică strictă cu privire la utilizarea de către serviciile speciale a acestor mijloace, interceptări telefonice și supraveghere pe Internet”, i-a răspuns Putin.

„De aceea (o supraveghere) masivă și oarbă nu este posibilă” în Rusia, a apreciat el. „Sper, într-adevăr, că nu o vom permite niciodată”, a spus președintele rus.