Fondatorul sistemului World Wide Web avertizează: Dacă nu reușim să apărăm un domeniu online liber și deschis, riscăm o distopie digitală marcată de inegalități și de abuzuri asupra drepturilor / Ce prevede Contracul domeniului online propus
Tim Berners-Lee, informaticianul britanic care a prezentat prima propunere pentru un „sistem de administrare a informațiilor” în anul 1989, a reiterat apelul său pentru un Contract al domeniului online (Contract for the Web), îndemnând guvernele, companiile și persoanele să îl garanteze prin implementarea a nouă principii-cheie.
Propunerile, elaborate de Fundația World Wide Web, au rolul de a limita ascensiunea amenințărilor proferate online.
„Dacă nu reușim să apărăm un domeniu online liber și deschis, riscăm o distopie digitală marcată de inegalități și de abuzuri asupra drepturilor”, a declarat Tim Berners-Lee înaintea unei conferințe de profil programate la Berlin.
Într-un mesaj postat aneterior pe site-ul Fundației sale, el a numit „domeniul online una dintre oportunitățile definitorii ale vremurilor” actuale, pledând pentru măsuri coordonate pentru „a evita utilizarea abuzivă a domeniului online de către cei care vor să exploateze, să divizeze și să submineze”.
Până acum, Contractul pentru domeniul online (Contract for the Web) a primit susținerea a peste 160 de companii, inclusiv Facebook, Microsoft și Google. În plus, principiile de bază au fost asumate de mii de persoane și de guvernele din Franța, Germania și Ghana.
Contractul prevede trei seturi de principii la care guvernele, companiile și persoanele ar trebui să adere.
Pentru guverne, sunt prevăzute următoarele principii: 1. asigurarea conectării tuturor la Internet; 2. menținerea la dispoziție a Internetului tot timpul; 3. respectarea și protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor la viață privată și în privința datelor din sfera online;
Pentru companii, sunt prevăzute următoarele principii: 4. a face Internetul accesibil pentru toată lumea, inclusiv din punctul de vedere al costurilor; 5. respectarea și protejarea vieții private a persoanelor și a datelor acestora pentru a consolida încrederea în sfera online; 6. dezvoltarea tehnologiilor care să susțină cele mai bune valori ale omenirii și contestarea celor mai rele;
Pentru cetățeni, sunt prevăzute următoarele principii: 7. să fie creativi și să colaboreze în domeniul online; 8. să înființeze comunități puternice, care să respecte discursul civic și demnitatea umană; 9. să lupte pentru web.