Prima pagină » IT&C » Galaxy Note 8 și iPhone X nu ar fi fost posibile fără ei. Oameni care au inventat componente și tehnologii esențiale din electronicele de astăzi, dar pe care lumea nu-i știe sau i-a uitat

Galaxy Note 8 și iPhone X nu ar fi fost posibile fără ei. Oameni care au inventat componente și tehnologii esențiale din electronicele de astăzi, dar pe care lumea nu-i știe sau i-a uitat

Stanislav Petrov este omul care a salvat civilizația de la dispariție în 1983. Fostul ofițer sovietic nu a inițiat procedurile de contraatac când pe ecranul computerului i-a apărut o alertă care îi spunea că SUA a lansat șase rachete nucleare spre Moscova. Era o eroare de sistem, iar decizia lui Petrov a salvat lumea. S-a aflat despre decesul acestui erou abia la câteva luni după ce s-a întâmplat în luna mai a acestui an. Sunt mulți oameni și în domeniul tehnologiei, care nu se bucură de adevărata recunoaștere a meritelor pe care le au.

Când se gândesc la figuri din tehnologie, oamenilor le vin în minte nume precum Jeff Bezos, Bill Gates, Steva Jobs sau Mark Zuckerberg. Asta deoarece acești oameni sunt sau au fost foarte vizibili datorită companiilor uriașe pe care le-au fondat și a miliardelor de dolari pe care le au în conturi. Însă, niciunul dintre ei nu ar fi ajuns atât de sus fără invențiile anterioare ale unor deschizători de drumuri precum Martin Cooper, Tim Berners-Lee, William Sturgeon, Douglas Engelbart sau Jack Kilby. 

Jack Kilby (1923 – 2005) și Robert Noyce – circuitul integrat

În 1958 era realizat primul circuit integrat, bazat pe germaniu. Acesta este invenția inginerului american Jack Kilby, care lucra pe atunci la compania Texas Instruments. Șase luni mai târziu, Robert Noyce, de la compania Fairchild Semiconductor, realiza un dispozitiv similar bazat pe siliciu.

Kilby este și co-inventatorul tehnicii de „tipărire la cald”. Comunitatea științifică l-a recompensat pe Kilby pentru descoperirile aduse. El a primit în anul 2000 Premiul Nobel pentru Fizică. Totuși, inginerul este destul de puțin cunoscut de publicul larg, la fel și Noyce.

Douglas Engelbart (1925 – 2013) – mausul pentru computer

Engelbart este americanul care a inventat mausul pentru computer în 1964, pe când lucra la Stanford Research Institute (acum SRI International). Dispozitivul a fost prezentat publicului larg patru ani mai târziu, în 1968. Engelbart este și unul dintre pionierii internetului. El a fost lider al echipei care a inventat hipertextul.

Fujio Masuoka (n. 1943) – memoria flash

Memoria flash este principalul mediu de stocare în dispozitivele electronice de astăzi. Tehnologia a fost inventată de către inventatorul japonez Fujio Masuoka în 1980, pe când lucra la compania Toshiba. Invenția a fost prezentată pentru prima dată în 1984 la IEDM (International Electron Devices Meeting), în San Francisco.

John B. Goodenough (n. 1922) – bateria Li-Ion

Bateriile Li-Ion sunt standardul în dispozitivele mobile de astăzi și nu numai. Acest tip de acumulator a fost inventat de către fizicianul John B. Goodenough în 1980, pe când avea 57 de ani. Primele baterii Li-Ion a fost lansate pe piață de Sony în 1991.

Ching W. Tang (n. 1947) și Steven Van Slyke (n. 1956) – tehnologia OLED

Cei doi chimiști au inventat tehnologia folosită astăzi în ecranele smartphone-urilor de top, precum iPhone X sau Galaxy S8, în 1987, pe când lucrau la compania americană Eastman Kodak. Prima cameră foto digitală cu display OLED a fost Kodak EasyShare LS633, lansată în 2003.

William Sturgeon (1783 – 1850) – electromagnetul

Sturgeon a fost un inventator englez care, în 1824, a creat primul electromagnet. Acesta era bazat pe ideile lui André-Marie Ampère. Dispozitivul era bazat pe o „potcoavă” în jurul căreia era înfășurată sârmă de cupru. Astăzi, electromagneții se găsesc în electronice, automobile sau utilaje industriale.

Reynold Johnson (1906 – 1998) – Hard Disk-ul

Johnson, fiul unor imigranți suedezi stabiliți în SUA, este părintele primului hard disk comercializat, modelul IBM 350 Disk File. Dispozitivul a ajuns pe piață în 1956. Avea platane cu diametrul de 60 cm și o capacitate de stocare de 3.75 MB.

Martin Cooper (n. 1928) – telefonul mobil

Deși mai cunoscut decât alți inventatori prezentați aici, faima lui Cooper nici măcar nu se poate compara cu cea a lui, de exemplu, Steve Jobs. Asta deși Cooper este omul care a inventat telefonul mobil, în 1973, pe când lucra la compania americană Motorola. Primul celular, numit DynaTAC, cântărea 1,1 Kg și avea o lungime de 25 cm. Înainte mai fuseseră dezvoltate telefoane mobile, care puteau fi instalate în automobile sau cărate în genți, însă acestea erau grele și voluminoase.

Ted Hoff (n. 1937) – microprocesorul

Fost inginer la compania americană Intel, Marcian „Ted” Hoff inventa în 1971 procesorul pentru computere. Primul model s-a numit Intel 4004 și avea 2.300 de tranzistoare. Intel 4004 era mai puternic decât supercomputerul ENIAC construit în 1940 și care cântărea 30 de tone. 

Tim Berners-Lee (n. 1955) – World Wide Web-ul (WWW)

La fel ca și Cooper, britanicul Berners-Lee este mai vizibil decât alți mari inventatori din listă. În 1989, el a implementat prima comunicare între un client Hypertext Transfer Protovol (HTTP) și un server via internet. Berners-Lee este astăzi directorul World Wide Web Consortium, care continuă dezvoltarea web-ului.

Charles Babbage (1791 – 1871) – mașina de calcul programabilă

Babbage a fost un matematician și inginer englez care a proiectat prima mașină de calcul programabilă. Din acest motiv este considerat „părintele informaticii”. El a început să proiecteze „Mașina analitică” în 1837, dar nu a finalizat proiectul în timpul vieții.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele