Google a obținut venituri mai mari cu 19% în primul trimestru
Veniturile totale ale companiei au urcat cu 19% în primul trimestru, la 15,42 miliarde de dolari, față de 12,95 miliarde de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit unui comunicat publicat miercuri seară.
În același timp, cheltuielile au avansat cu 22,8%, de la 9,2 miliarde de dolari la 11,3 miliarde de dolari.
Google a raportat astfel un profit net de 3,45 miliarde de dolari, cu 3,2% mai mare față de rezultatul de 3,34 miliarde de dolari înregistrat cu un an în urmă.
Excluzând vânzările aferente partenerilor din afara grupului, veniturile Google au fost de 12,2 miliarde de dolari în perioada analizată, sub prognoza analiștilor financiari, de 12,3 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.
Acțiunile Google au închis în urcare cu 3,8% miercuri la New York, înainte de prezentarea rezultatelor, și s-au prăbușit cu 6,4% în ședința extinsă de tranzacționare.
Pe lângă migrarea utilizatorilor către smartphone-uri, care generează mai greu venituri din publicitate comparativ cu tabletele sau computerele desktop, Google se confruntă și cu ascensiunea rivalilor, dominația companiei fiind amenințată tot mai serios de platforme precum Facebook.
Deși volumul total de publicitate vândută de Google în primul trimestru a urcat cu 26%, compania a fost nevoită să cedeze în zona prețurilor, care au coborât în medie cu 9%. Costul publicității prin motorul de căutare al Google a scăzut cu 35% în primul trimestru pe smartphone-uri, în timp ce în cazul tabletelor a urcat cu 29%, potrivit datelor companiei de cercetare IgnitionOne, care urmărește numai piața SUA.
Executivii companiei s-au arătat însă optimiști, anticipând că pe termen lung prețul publicității pe platforme mobile îl va depăși pe cel din zona desktop.
La categoria alte venituri, unde sunt incluse și vânzările generate de magazinul Play sau dispozitivul Chromecast, Google a raportat o creștere de 48%, la 1,55 miliarde de dolari.
Directorul financiar al companiei, Patrick Pichette, a declarat într-o conferință că majorarea cheltuielilor a fost generată în principal de costuri de natură juridică și de achiziții. Google a preluat la începutul acestui an produicătorul de termostate și detectoare de fum inteligente Nest Labs, într-o tranzacție de 3,2 miliarde de dolari.
În același timp, compania renunță la investițiile care nu au dat rezultate. Grupul chinez Lenovo va prelua în acest an de la Google producătorul de smartphone-uri Motorola, într-o tranzacție de 2,91 miliarde de dolari care nu include și portofoliul consistent de brevete în domeniul comunicațiilor mobile dezvoltat de Motorola, unul dintre pionierii industriei. Compania americană a preluat Motorola în 2012, pentru peste 12 miliarde de dolari.