Prima pagină » IT&C » Google, acuzat de practici anticoncurențiale în Europa. Ce amendă ar putea plăti compania americană

Google, acuzat de practici anticoncurențiale în Europa. Ce amendă ar putea plăti compania americană

Google, acuzat de practici anticoncurențiale în Europa. Ce amendă ar putea plăti compania americană
În următoarele săptămâni, Uniunea Europeană va demara procedurile juridice împotriva Google, vizând presupusele practici anticoncurențiale ale companiei tehnologice americane.

UE a investigat Google în ultimii ani, iar acum Comisia Europeană a cerut companiilor care au înaintat reclamații confidențiale împotriva americanilor permisiunea să facă publice acuzațiile, scrie Business Insider.

CE ar putea amenda Google cu 10% din veniturile sale anuale, însemnând circa șase miliarde de dolari, dacă ținem cont de venitul companiei din 2014. Documentul UE este cunoscut drept Statement of Objections. După publicare, acest document ar putea atrage de la sine ani întregi de investigații și negocieri de soluționare a procesului. Dacă Google și UE nu pot ajunge la o înțelegere, UE ar putea introduce penalități, amenzi și restricții în cazul companiei.

Google va avea însă dreptul să facă recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Chiar dacă acest caz se va soluționa fără aplicarea unei amenzi uriașe, practicile anticoncurențiale reprezintă o mare problemă pentru companiile tehnologice, după cum a demonstrat Microsoft, care s-a confruntat cu o situație asemănătoare. Companiile pot deveni timide în privința extinderii pe alte piețe și riscă să suporte întârzierea lansării unor servicii și produse.

Recent, reclamațiile împotriva Google au revenit în atenția opiniei publice, după ce Wall Street Journal a descoperit un document declasificat aparținând FTC – Federal Trade Commission, în care este explicat cum a favorizat Google prezența propriilor site-uri în rezultatele de pe motorul de căutare.

FTC a recomandat acționarea în justiție a Google pentru practici anticoncurențiale, dar compania a făcut unele schimbări și autoritatea americană a renunțat la investigație în 2012. În noiembrie 2014, Parlamentul European a înaintat o rezoluție în care sugerează că Google ar trebui să separe business-ul cu motoare de căutare de celelalte. În acest document, numele companiei nu este menționat nici măcar o dată, dar este evident că se referă la Google. 

 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele