Potrivit IBM, procesorul său este de patru ori mai puternic decât cel mai bun procesor din zilele noastre și ar putea deschide drumul pentru o nouă generație de computere și gadgeturi ultraperformante.
Toată această putere este posibilă cu ajutorul tranzistoarelor de 7 nanometri, create cu ajutorul unui amestec special de siliciu-germaniu în locul siliciului simplu. În prezent, cele mai mici tranzistoare sunt cele de 14 nm, urmând să fie lansate unele versiuni de 10 nm.
Reducerea dimensiunii permite integrarea mai multor cipuri într-un procesor, care va oferi mai multă putere smartphone-urilor, tabletelor și computerelor, scrie sciencealert.com.
Multă vreme, tehnologia computerelor a urmat calea legii lui Moore, denumită după cofondatorul Intel, Gordon Moore. Această lege susține că puterea de calcul are potențialul de a se dubla la fiecare doi ani.
Dincolo de utilizarea aliajului siliciu-germaniu, tehnologia folosește litografia EUV (Extreme Ultraviolet) pentru a integra elementele microscopice în fiecare procesor. Este un proces extrem de delicat și detaliat, dar rezultatele finale se traduc în computere mult mai performante, mai mici și mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.
Mai mulți parteneri tehnologici colaborează cu IBM în vederea dezvoltării acestei tehnologii, precum GlobalFoundries, Samsung și SUNY (Universitatea de Stat din New York). În cinci ani, cercetătorii vor folosi un buget de trei miliarde de dolari, pentru a dezvolta procesoare mai performante.