Prima pagină » IT&C » iCEE.fest: UPGRADE 100, Salim Ismail: „Societatea nu este pregătită să trăiască aceste schimbări”

iCEE.fest: UPGRADE 100, Salim Ismail: „Societatea nu este pregătită să trăiască aceste schimbări”

 iCEE.fest: UPGRADE 100, Salim Ismail: „Societatea nu este pregătită să trăiască aceste schimbări
Co-fondatorul „Singularity University", Salim Ismail, a venit la București pentru a vorbi despre tehnologie, viitor și despre ultima sa carte, într-o discuție moderată de Andreea Esca, la iCEE.fest: UPGRADE 100, „Societatea nu este pregătită să trăiască aceste schimbări", a remarcat, joi, invitatul.

„Atunci când încerci să schimbi o organizație, sistemul imunitar al instituție te atacă”, și-a început prezentarea Salim Ismail în formula pe care a consacrat-o deja. Și a continuat vorbind despre faptul că puterea de calcul a crescut în mod constant în ultimii 110 ani. Fiecare tehnologie are propriul ciclu de viață dar imediat rolul său este preluat și dus mai departe.

Proprietatea de bază a progresului tehnologic este să ia un lucru căruia i se simte lipsa și să îl ofere din abundență. Unic pentru noi, care am văzut dublarea puterii de calcul în timpul vieții noastre, este faptul că în acest moment mai multe tehnologii au ajuns în punctul în care urmează un salt. În același timp el a oferit exemplul printării 3D. Ideea exista de peste trei decenii, dar tehnologia a avut nevoie de tot acest timp până a devenit viabilă, a spus Salim Ismail.

„Acum aproape niciodată inovația nu vine de la marile companii. Cei care inovează sunt în start-up-uri. Iar românii sunt mai nebuni decât majoritatea oamenilor, așa că mă aștept la multe idei să vină de aici”, explică fondatorul Singularity University.

Dacă faptul că acum putem edita genomul uman la fel de ușor cum lucrezi într-un document word, anunțat de Salim, este unul dintre subiectele obișnuite ale spaimelor oferite de media, faptul că „în trei ani nu o să mai merite să îți cumperi mașină. În șase ani nu o să ne mai cumpărăm deloc”, arată invitatul.

„Avem 20 de domenii care sunt pe punctul de a evolua exponențial. Și societatea nu este pregătită să trăiască aceste schimbări. Metabolismul democrației are probleme cu acest tip de schimbări.
Liderii noștrii politici rezolvă problemele care existau pe vremea când erau ei copii. Și asta nu funcționează”, a explicat Salim.

„Astăzi pierdem modelul de afaceri care susținea jurnalismul de investigații și acesta este un lucru foarte periculos”, a remarcat Salim în momentul în care a fost întrebat în ce fel se schimbă jurnalismul.

„Tehnologia are mereu mai multe aplicații pozitive decât negative, de aceea problema este că suntem tentați să interzicem inovația în loc să fim și să corectăm doar greșelile”, a remarcat Salim.

„În mod clar, îmi pare cel mai amplu festival dedicat transformării digitale din Europa!”, a spus Salim Ismail despre noul iCEE.fest: UPGRADE 100.

În deschiderea celei de-a doua zile, Salim Ismail a susținut o prezentare despre cum pot companiile să folosească tehnologii de ultimă generație pentru a-și depăși competitorii.

iCEE.fest: UPGRADE 100 are loc la Grand Cinema & More din București pentru al 8-lea an consecutiv, cu sprijinul Orange, Nissan, George/ BCR, Coca-Cola, GLO, mPlatform, MedLife, Verizon Media, SalesForce, MedLife, Majoritas Academy și a altor susținători.

iCEE.fest, Interactive Central and Eastern Europe, festivalul cunoscut pentru că aduce în România toate marile companii globale din digital, încă din 2012, își schimbă numele și vine cu un nou concept, începând din acest an: UPGRADE 100.

Peste 130 de experți în digital și tech, autori ai unor lucrări de specialitate în domeniu dar și speakeri profesioniști din domeniul transformării digitale vor fi prezenți în România, festivalul așteptând peste 4.000 de participanți (dintre care aproape o treime din afara țării), anunță organizatorii.

iCEE.fest: Upgrade 100 pregătește pentru ediția din 2019 an 11 linii de conținut distincte. Unor linii ca disruptive innovation, advertising & marcom, creativity & VR/AR experiential, ecommerce & retail, digtal content & adtech, fintech & emoney, ehealth & medtech, tech & democracy, startups & investments, li se adaugă noi teme, ca AI & robotics și video gaming & entertainment.

Autor