Acum nu mai este cazul, iar valoarea unui bitcoin a crescut considerabil, iar IT-istul probabil că-și șmulge părul din cap la gândul că astăzi cei 10.000 de bitcoin valorează peste 22 de milioane de dolari. Pe vremea aceea, 10.000 de bitcoin valorau cam 40 de dolari, dar acum suma este uriașă
Moneda Bitcoin a trecut duminică noapte/luni dimineață pentru prima dată de 2.000 de dolari, iar la ora scrierii acestei știri a sărit de pragul 2.200 de dolari, pe fondul anunțului companiei aeriene Peach care va accepta Bitcoin pentru plata biletelor, potrivit Business Insider.
Creșterea de luni a fost generată de un dolar slab și de faptul că Peach va deveni prima companie aeriană din Japonia care va accepta Bitcoin, anunță Bloomberg.
Peach Aviation Ltd. va deveni prima companie aeriană care va accepta bitcoin pentru plata biletelor de avion, în contextul în care firma intenționează să atragă mai mulți turiști din alte părți din Asia. Moneda poate fi folosită pentru a rezerva locuri în avion începând de la finalul anului, potrivit unei declarații a companiei Peach.
Bitcoin a crescut cu 130% anul acesta. Cu excepția anului 2014, Bitcoin a fost moneda care a înregistrat cea mai bună performanță în fiecare an, începând din 2010.
Potrivit CoinMarketCap.com, Bitcoin are o capitalizare de piață de 35,9 miliarde de dolari.
Valoarea Bitcoin nu a fost întotdeauna la fel de sigură ca acum. Au existat perioade în care a fluctuat extrem de mult, dar acum situația pare a se fi stabilizat.
De unde a venit și ce este Bitcoin?
Sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, un dezvoltator de software – sau poate un grup de dezvoltatori – a pus bazele unei valute digitale criptografiate, descentralizate, în regim opensource, ca alternativă la sistemul monetar controlat de bănci centrale și guverne, care tocmai trecuse printr-un eșec de proporții istorice odată cu haosul propagat în întreaga lume de falimentul Lehman Brothers. Astfel, Bitcoinul a apărut pe piață în 2009, având ca scop să devină o monedă de referință care să fie reglementată transparent, corect și fără compromisuri, nu de o bancă centrală sau de o autoritate de reglementare, ci de un sistem de modele matematice bine pus la punct. Cu tranzacții efectuate direct între utilizatori, fără intermediari, și cu securitatea asigurată de criptografie.
Bitcoin-ul este o monedă virtuală, adică o cheie de 34 de caractere, litere și cifre, iar aceasta este stocată într-un portofel digital. Pentru a efectua transferuri, utilizatorii au nevoie de o altă cheie, de 51 de caractere. Toate tranzacțiile sunt publice, stocate într-un registru anonim (blockchain) care nu poate fi modificat decât prin efectuarea de noi tranzacții.
Monedele Bitcoin sunt „fabricate” pe baza unor modele matematice predeterminate: fiecare utilizator participă, cu puterea de procesare a computerului său, la rezolvarea unui sistem complex de ecuații, în urma căreia în rețeaua Bitcoin se naște un nou bloc de cod criptografiat. Fiecare nou bloc apare aproximativ odată la 10 minute și aduce pe piață 25 de unități Bitcoin noi. Pe măsură ce puterea de procesare direcționată către minerit se schimbă, dificultatea creării de noi Bitcoin variază. În urma „mineritului”, utilizatorii primesc Bitcoinuri pe care le pot utiliza în rețea.