Deși Apple nu o arată în mod clar în documentația privitoare la confidențialitatea consumatorilor, o mică parte din înregistrările Siri sunt transferate contractorilor care lucrează pentru companie în întreaga lume. Ei au sarcina de a clasifica răspunsurile, inclusiv dacă activarea asistentului vocal a fost deliberată sau accidentală, sau să decidă dacă răspunsul lui Siri a fost cel potrivit.
Apple spune că datele sunt folosite pentru a ajuta asistentul virtual să înțeleagă mai bine și recunoască spusele utilizatorilor. Dar compania nu afirmă în mod explicit că serviciul este efectuat de persoane care ascultă înregistrările.
Apple a precizat pentru Guardian că solicitările utilizatorilor nu sunt asociate cu identitatea utilizatorului Appledin sistemul companiei. Răăspunsurile Siri sunt analizate în instalații sigure și toti lucrătorii sunt obligați să respecte cerințe stricte de confidențialitate. Compania a adăugat că sunt ascultate mai puțin de 1% din activările zilnice ale Siri, iar cele folosite au de obicei doar câteva secunde.
O persoană care lucrează pentru firmă, care a cerut să rămână anonimă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această practică, în special având în vedere faptul că activările accidentale preiau frecvent informații personale extrem de sensibile.
Siri poate fi activat accidental când aude greșit „hey Siri”. Dar utilizatorul poate vorbi despre Siria, sau un Apple Watch detectează că a fost ridicat și apoi aude cuvinte, activând automat Siri.
„Au fost nenumărate cazuri de înregistrări care includ discuții private între medici și pacienți, afaceri, tranzacții aparent criminale, întâlniri sexuale și așa mai departe. Aceste înregistrări sunt însoțite de date de utilizator care arată locația, detaliile de contact și datele aplicației”, a precizat sursa citată.
Contractorul spune că Apple Watch și difuzorul smartphone HomePod sunt cele mai frecvente surse de înregistrări greșite.
Apple nu este singura companie care folosește supravegherea umană a asistenților vocali automați. În aprilie au apărut informații privind modul în care Amazon angajează personal pentru a asculta înregistrările asistentului Alexa, iar la începutul acestei luni au apărut relatări că lucrătorii Google fac același lucru.
Amazon și Google permit utilizatorilor să renunțe la unele utilizări ale înregistrărilor lor; Apple nu oferă nicio alegere similară, în afara dezactivării în întregime a Siri. Potrivit companiei Counterpoint Research, Apple deține 35% din piața smartwatch-ului, de trei ori mai mare decât cel mai apropiat competitor, Samsung, și mai mult decât alți șase dintre cei mai mari competitori ai săi.
Compania își evidențiază reputația în ceea ce privește confidențialitatea, prezentând-o în mod regulat ca un avantaj competitiv față de Google și Amazon. În ianuarie, un panou la Consumer Electronics Show din Las Vegas anunța că „ce se întâmplă pe iPhone-ul tău rămâne pe iPhone”, încheie publicația.