Un experiment organizat recent de publicația Ars Technica a arătat ca un hacker poate sparge o parolă de 16 caractere în mai puțin de o oră.
Specialiștii în securitate digitală spun că numărul și tipul de caractare folosite sunt elementele care fac diferența dintre o parolă ușor de spart și una foarte sigură. Combinațiile de litere mici și mari, cifre și simboluri sunt cele mai bune.
Mulți hackeri folosesc programe care generează între mii și sute de miliarde de combinații de caractere pentru a sparge parole. Această metodă este cunoscută sub numele de „brute force” („forță brută”).
Experții au calculat de câte combinații de caractere este nevoie pentru a fi spartă, prin „brute force”, o parolă care conține șase litere și cifre (dar nu litere mari și simboluri).
Parola de șase caractere: exista 2,25 miliarde de combinații posibile.
Dacă prin „brute force” ar fi generate 1.000 de combinații pe secundă, ar fi necesare 3,7 săptămâni pentru ca parola să fie spartă. Dacă ar fi generate 100 miliarde de combinații pe secundă, ar fi necesare doar 0,0244 secunde pentru spargerea parolei.
Iată ce se întamplă atunci cand adăugăm un simbol la parolă (fără litere mari): în acest caz există 7,6 trilioane de combinații posibile.
Dacă prin „brute force” ar fi generate 1.000 de combinații pe secundă, ar fi necesari 3,41 ani pentru ca parola sa fie spartă. Dacă ar fi generate 100 miliarde de combinații pe secundă, ar fi necesare 1,10 minute pentru spargerea parolei.
O parolă foarte sigură trebuie să aibă cel puțin șase caractere, să includă litere mari, litere mici, cifre și cel puțin un simbol (ex.: `, ~, &).