Prima pagină » IT&C » Intel și Micron dezvoltă un nou tip de memorie, de o mie de ori mai rapidă decât tehnologiile actuale

Intel și Micron dezvoltă un nou tip de memorie, de o mie de ori mai rapidă decât tehnologiile actuale

Intel și Micron au anunțat că lucrează la un nou tip de memorie, 3D XPoint, care ar fi de o mie de ori mai rapidă decât actualele tehnologii.

Tehnologia ar putea reprezenta un pas important în industria memoriilor de stocare, oferind avantaje majore față de actuala tehnologie NAND, folosită la fabricarea discurilor SSD și a memoriilor pentru smartphone-uri, scrie forbes.com.

De exemplu, actualele medii de stocare SSD (solid state disks) oferă un număr limitat al ciclurilor de scriere, deoarece o porțiune a memoriei este esențială pentru backup, în situațiile de urgență. Creșterea durabilității memoriei va avea un impact profund asupra tuturor gamelor de dispozitive, precum și asupra vânzărilor de hard disk-uri.

Tehnologia 3D XPoint presupune utilizarea unor materiale revoluționare, care permit o densitate și o performanță mai mare. Memoria este stocată într-un mod diferit. Sunt utilizate mai degrabă schimbările de proprietate, nu schimbările de fază, în materialul propriu-zis de stocare – o tehnologie complet diferită de mediile de stocare bazate pe tehnologia electronilor. Tehnologia mizează pe schimbarea binară în rezistența materialului, trecând de la rezistența redusă la cea ridicată.

Memoria poate scrie la nivel de bit și principiul de stocare în celulele de memorie individuale nu presupun folosire tranzistoarelor. Potrivit analiștilor, vechile hard disk-uri sunt pe cale de dispariție și chiar SSD pare o tehnologie depășită. Mediile SSD bazate pe 3D NAND au o cotă de piață tot mai mare și oferă viteza SATA și PCI – Express. Produsele bazate pe tehnologia memoriei 3D XPoint vor fi lansate începând cu 2016 și vor fi fabricate în Utah, SUA.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele