iPhone 6 și iPhone 6 Plus au ajuns în redacția Gândul – primele impresii

Publicat: 25/09/2014, 10:03
Actualizat: 10/01/2020, 15:24

Cele două terminale au un design atractiv, însă, în opinia mea, nu la fel de reprezentativ ca cel al iPhone 5/5S, care poate fi considerat unul de referință, mai ales că au apărut într-un moment în care majoritatea smartphone-urilor aveau forme comune. Poate că iPhone 6 nu mi se mai pare chiar atât de „sexy” deoarece ne aflăm într-o perioadă în care rivalii Apple au avansat mult în materie de design. Exemple: HTC One M8, Samsung Galaxy ALPHA sau Motorola Moto X (ediția 2014).

Noile iPhone-uri sunt foarte subțiri, au marginile curbate și sunt ușoare, o combinație care le face ușor de ținut în mână. Însă, faptul că sunt subțiri ar putea afecta durabilitatea dispozitivelor. Mai mulți utilizatori s-au plâns că iPhone-urile lor (în special modelul iPhone 6 Plus) s-au îndoit prin simpla ținere în buzunarul din față al pantalonilor.

De aproape se observă că ecranul este teșit la margini. Am deținut un Lumia 920, care are un ecran cu o formă similară, și niciodată nu am reușit să instalez pe el o folie de protecție care să țină prea mult timp, deoarece de fiecare dată se dezlipea la margini, acolo unde este teșitura. O problemă similară ar putea întâmpina și utilizatorii de iPhone 6 care doresc să instaleze un strat suplimentar de protecție pentru ecranul iPhone 6.

Calitatea ecranelor de pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus este foarte bună. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar culorile sunt redate cu acuratețe. Este impresionant faptul că Apple a reușit să facă telefoanele atât de subțiri folosind un panou IPS LCD. Se știe că acesta are nevoie de un panou suplimentar care să asigure lumina necesară pentru pixeli. De obicei, telefoanele care au ecrane LCD sunt mai groase decât cele cu ecrane AMOLED, care nu au nevoie de o sursă de lumină.

*În videoclipul de mai jos s-a strecurat o eroare. Susțin la un moment dat că ecranele LCD redau „albul cel mai alb” și „negrul cel mai negru”, ceea ce nu este adevărat. Această calitate o au ecranele AMOLED.

Mulți au criticat Apple pentru faptul că inelul exterior al camerei de pe iPhone 6 iese în relief și că, asfel, geamul de protecție s-ar putea zgâria sau sparge. Din fericire, spre deosebire de alte smartphone-uri, protecția camerei de pe iPhone 6 este realizată din cristal safir, care este un material foarte rezistent. Acest material este utilizat și la ceasurile mai scumpe, dovedindu-și durabilitatea în timp. Pentru cei, mulți, care preferă s-și protejeze telefoanele în carcase/huse, această problemă nu contează.

Modelele primite la redacție nu au niciun fel de probleme cu conexiunea Wi-Fi, o chestiune de care s-au plâns unii utilizatori după instalarea iOS 8 pe modele mai vechi.

În ceea ce privește autonomia bateriilor de pe noile iPhone-uri, nu am petrecut suficient timp cu acestea pentru a mă pronunța.Primele testenu sunt, însă, încurajatoare.

Nu voi reaminti specificațiile noilor modele iPhone, deoarece sunt cunoscute. Se spune despre acestea că sunt la nivelul anilor 2012-2013. Sunt de acord, însă iOS (la fel ca și Windows Phone) este un sistem de operare care nu are nevoie de specificații foarte avansate pentru a funcționa fără probleme. Fiind un sistem mobil închis și folosit pe o singură linie de telefoane, produse de aceeași companie, iOS este optimizat foarte bine, spre deosebire de Android care rulează pe sute de modele de telefoane de la producători diferiți și cu hardware diferit. Google nu poate optimiza Android în așa fel încât acesta să ruleze fără probleme pe toate modelele disponibile pe piață. Această sarcină le revine producătorilor de smartphone-uri. Mulți dintre aceștia nu fac o treabă foarte bună și modifică masiv Android, îl încarcă cu bloatware sau funcții inutile. De aceea, nu trebuie să ne suprindă faptul că un iPhone 6 cu procesor dual-core și 1 GB memorie RAM se mișcă la fel de bine ca un Android cu procesor quad-core și 3 GB memorie RAM.

Modelele testate, deși au fiecare câteva zeci de aplicații instalate, se mișcă foarte bine, iar utilizarea este fluidă, fără lag sau erori.

În ceea ce privește noul sistem de operare iOS 8, acesta împrumută o serie de funcții de la Android. Noua platformă dispune de un nou centru de notificări. Acum, acestea sunt interactive. Utilizatorii pot răspunde la un e-mail sau un SMS direct din centrul de notificări, la fel ca în Android. Ba chiar pot da „Like” la un post de pe Facebook direct de acolo. Acest lucru pote fi făcut și direct de pe ecranul de securitate.

Apple a introdus în iOS 8 QuickType, o funcție pentru tastatură care oferă „sugestii predictive”. La fel ca SwiftKey, noua tastatură învață din ce tastează utilizatorii pentru a le oferi cele mai bune sugestii. „Messages” este, potrivit Apple, cea mai folosită aplicație din iOS. A fost introdusă și o funcție prin intermediul căreia utilizatorii pot înregistra mesaje audio, direct din aplicația Messages, pe care să le trimită contactelor din telefon.

Noua versiune iOS dispune și de widget-uri, lo altă funcție împrumutată de la Android. Acestea pot fi create în noul centru de notificări.Apple a redus numărul de animații în iOS 8, iar sistemul de operare pare mai rapid decât versiunea anterioară. Mai mult, în noua platformă de operare, aplicațiile terțe pot utiliza, pentru autentificare, cititorul de amprente Touch ID.

Problema o reprezintă prețurile noilor terminale, în opinia mea nejustificat de mari. Fabricarea celui mai scump model, iPhone 6 Plus cu capacitate de stocare de 128 GB, costă Apple aproximativ 263 de dolari. Se adaugă costurile cu cercetarea și dezvoltarea, marketingul și livrarea, însă chiar și cu acestea prețul de aproape 1.000 de dolari la liber al terminalului este uriaș și îi oferă companiei o marjă de profit foarte, foarte mare.

Modelele testate ne-au fost puse le dispoziție de LikeIT.ro.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Vedeta baschetbalului american LeBron James va purta drapelul SUA la Jocurile Olimpice