Prima pagină » IT&C » Locul în care există cea mai rapidă rețea WIRELESS din lume. Experiența multimedia este „EXCEPȚIONALĂ”

Locul în care există cea mai rapidă rețea WIRELESS din lume. Experiența multimedia este „EXCEPȚIONALĂ”

Locul în care există cea mai rapidă rețea WIRELESS din lume. Experiența multimedia este „EXCEPȚIONALĂ
Cercetătorii britanici au dezvoltat cea mai rapidă rețea wireless din lume, reușind să atingă viteza de un terabit pe secundă, cu ajutorul unei conexiuni 5G - de 65.000 de ori mai rapidă decât viteza medie de descărcare oferită de 4G.

„Este aceeași capacitate ca și pe fibra optică, dar reușim să obținem asta pe calea undelor”, a declarat Rahim Tafazolli, directorul Centrului de Inovație din cadrul Universității din Surrey. Potrivit qz.com, Samsung deținea recordul anterior pentru viteza obținută într-o rețea 5G, de 7,5GB pe secundă, în octombrie 2014.

Teoretic, această reușită tehnologică, anunțată în cadrul conferinței despre tehnologia mobilă V3, presupune ca internetul pe mobil să ofere o experiență multimedia mai bogată. Vitezele mai mari vor accelera cu siguranță piața de mobile video și lățimea de bandă sporită va facilita streamingul de fișiere mai mari, precum cel al clipurilor filmate la rezoluția 4K. Fără o limitare a vitezei, dezvoltatorii vor putea construi aplicații cloud mai puternice (la începutul lunii, Apple a crescut dimensiunea aplicațiilor sale de la 2GB la 4GB).

Este important de menționat faptul că cea mai rapidă viteză 5G a fost obținută într-un spațiu vidat. Latența, o problemă specifică infrastructurii de internet, va rămâne în continuare o problemă, care ar putea fi rezolvată peste câteva decenii, a declarat Tafazolli. Totodată, operatorii de rețele mobile nu au o viziune comună asupra 5G. În timp ce unii vor ca aceasta să reprezinte o îmbinare a tehnologiilor existente (2G, 3G, 4G, Wi-Fi), alții solicită o demarcare mai clară, cu o rată de transfer specifică și ținte pentru latență.

Realizarea cercetătorilor de la Surrey demonstrează potențialul lumii interconectate, în care informația circulă mult mai rapid, dar disponibilitatea 5G în „universul real” se află la o distanță de câțiva ani. Când 5G va ajunge la noi, cu siguranță nu se va apropia de recordul științific de 1Tbps, obținut de cercetători, într-un mediu controlat.

Ofcom, autoritatea de telecomunicații din Marea Britanie, a declarat în luna ianuarie că infrastructura 5G ar putea ajunge pe piață în 2020, proiecțiile în privința vitezei ajungând la 50Gbps. Statele Unite ale Americii doresc să adopte tehnologia 5G în 2025, potrivit unui raport al CRS (Congressional Research Service). 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele