Mesaj pentru părinți, de la copiii lor adolescenți: Nu mai postați despre noi pe rețelele de socializare
Doar 30% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani au declarat că postările părinților nu reprezintă o problemă.
Restul de 28% dintre copiii care au participat la sondaj au declarat că părinții lor nu au postat niciodată ceva referitor la ei pe rețelele de socializare online.
Dintre cei 42% deranjați de activitatea online a părinților, 11% susțin că postările părinților, care îi vizeaază pe ei, reprezintă mare problemă.
Sursa: Microsoft
Deși este tentant pentru părinți să se mândrească cu realizările urmașilor lor, cercetările anterioare au arătat că acest tip de postări nu sunt bine primite pe rețelele de socializare. „Părinții mândrii” sunt frecvent în topul celor mai enervante lucruri de pe Facebook.
Partajarea de informații despre minori pe internet presupune și o mulțime de riscuri la care sunt expuți copiii și adolescenții. Chiar și așa, mulți părinți nu se opresc.
„Este lesne de imaginat că noul statut, cel de părinte, le conferă persoanelor în cauză un entuziasm de multe ori neînsoțit de logica asumării riscurilor aferente partajării informațiilor despre copii în mediul online. Odată cu bucuria aferentă statutului de părinte, este posibil ca sacrifiicile pe care aceștia le fac în raport cu alte dimensiuni ale vieții lor să fie suficient de mari încât să necesite o supracompensare. Cu alte cuvinte, părinții se mândresc cu reușitele copiilor sau cu simpla lor existență poate tocmai pentru a masca alte neajunsuri ale vieții lor private sau profesionale. Orice exces ascunde o lipsă. Nevoia excesivă de atenție ascunde sentimentul lipsei de valori personale”, a explicat, pentru Go4it, psihologul și psihoterapeutul Anca Maftei.
Foto: 123RF