Prima pagină » IT&C » Mesajul primit pe WhatsApp pe care nu trebuie să îl deschideți niciodată. Este VIRUS!

Mesajul primit pe WhatsApp pe care nu trebuie să îl deschideți niciodată. Este VIRUS!

Mesajul primit pe WhatsApp pe care nu trebuie să îl deschideți niciodată. Este VIRUS!

Se înmulțesc alertele privind atacurile cibernetice date de hackeri. Mai nou, ei trimit mesaje pe WhatsApp sub forma unor anunțuri „bombă”, dar care în realitate ascund un virus.

De fapt, asta se și urmărește – virusarea dispozitivului.

WhatsApp, una dintre cele mai utilizate platforme de mesagerie

Iată de ce specialiștii IT recomandăsă nu deschideți niciodată mesajele „bombă” primite pe telefonul mobil. Un astfel de text, care la prima vedere poate părea banal, ascunde un virus puternic. În final, se ajunge la supraîncălzirea aplicației, defecțiuni și chiar încetinirea sistemului.

WhatsApp este printre cele mai utilizate platforme de mesagerie din lume, dar în același timp se expune și unui risc de a fi atacată. De altfel, tocmai din acest motiv infractorii cibernetici caută să lovească aici, profitând de popularitatea acestei aplicații.

De câteva săptămâni, s-a descoperit existența unui „mesaj cu bombă” care atunci când este deschis duce la blocarea aplicației pe toate telefoanele care folosesc sistem de operare Android.

Dacă, din greșeală deschizi mesajul și îl citești, WhatsApp-ul nu va mai funcționa, aplicația supraîncălzindu-se. În final, se ajunge la pierderea accesului la contul de WhatsApp.

Un „mesaj bombă” conține un cod rău intenționat (virus), iar atunci când utilizatorul apasă pe link-ul primite, accesul la aplicația respectivă îi este blocat instantaneu.

Vestea bună este că nu vorbim despre un atac cibernetic de amploare, ci mai degrabă de o „belea” de care poți scăpa cu ușurință dacă urmezi sfaturile din acest articol.

„Mesajul bombă” blochează platforma de mesagerie WhatsApp, care nu este pregătită să proceseze fișierul primit, așa că aplicația va intra într-o buclă de eroare pe termen nelimitat. De fapt, doar până când aparatul în sine va reușit să închidă procesul.

Intrând în această buclă, aplicația WhatsApp va începe să funcționeze mai lent, iar cu timpul, virusul va bloca și alte funcții/aplicații din telefon. Așa apare supraîncălzirea dispozitivului.

În prezent, mesajul bombă primit pe mai multe telefoane conține un link – „wa.me/channel”.

Dacă deschideți acest mesaj, dar nu apăsați pe link-ul respectiv, în principiu, nu ar trebui să se întâmple nimic. În acest punct, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ștergem mesajul din telefon.

Însă, dacă apăsați pe link-ul respectiv, iar virusul a intrat în telefon, aveți două opțiuni. Prima este să forțați aplicația WhatsApp să se închidă cât mai rapid. A doua opțiune este să închizi câteva secunde telefonul și să-l repornești. În principiu, totul va reveni la normal, scrie eleconomista.es.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele