Microsoft a dat în judecată vămile din SUA pentru că nu au blocat importul unor telefoane Motorola
Microsoft a acționat în justiție autoritățile vamale din SUA, acuzându-le că au refuzat să aplice o decizie a Comisiei de arbitraj comercial de la Washington privind blocarea importului unor smartphone-uri Motorola Mobility, divizie a Google, transmite Bloomberg.
În luna mai a anului 2012, US International Trade Commission (ITC) a interzis importul mai multor gadget-uri Motorola Mobility, după ce a constatat că dispozitivele încalcă un patent deținut de Microsoft pentru sincronizarea agendei cu alte computere.
Microsoft susține că decizia nu a fost aplicată de vameși și a acționat autoritățile în justiție.
Compania din Redmond notează în reclamație că, după „întâlniri secrete” cu reprezentanți ai Google, autoritățile vamale au continuat să permită intrarea în țară a telefoanelor Motorola, deși producătorul nu a luat nicio măsură pentru a soluționa problema patentului încălcat.
„Vămile au o reponsabilitate clară de a aplica deciziile ITC, care sunt emise după un proces complet și o analiză juridică riguroasă. În acest caz, autoritățile vamale au ignorat în mod repetat obligația de a implementa decizia ITC, pe baza unor discuții secrete”, a declarat David Howard, avocatul Microsoft.
Motorola Mobility ar fi covins autoritatea vamală că ordinul ITC nu se aplică dacă sincronizarea agendei este efectuată prin servere Google, și nu Microsoft, câștigând astfel o perioadă de grație pentru implementarea modificărilor necesare pentru a soluționa litigiul, notează Microsoft, precizând că atât soluția, cât și perioada de grație au fost respinse anterior de ITC.
Reprezentanții autorității vamale au refuzat să comenteze informațiile.
Google consideră că autoritățile au acționat corect atunci când au respins încercările Microsoft de a-și impune punctul de vedere.
Decizia ITC favorabilă Microsoft este în vigoare până în aprilie 2018, când va expira și patentul companiei. Următorul recurs este programat pentru 6 august.
ITC are rolul de a combate concurența neloială în SUA, inclusiv în ceea ce privește încălcarea patentelor sau furtul secretelor comerciale. Comisia a devenit unul dintre cele mai importante câmpuri de luptă pentru litigiile dintre producătorii de smartphone-uri.