Prima pagină » IT&C » Microsoft a oprit suportul pentru sistemul de operare Windows XP. Companiile și guvernele vor mai primi asistență timp de un an, contracost

Microsoft a oprit suportul pentru sistemul de operare Windows XP. Companiile și guvernele vor mai primi asistență timp de un an, contracost

Consumatorii vor primi ultima rundă de actualizări pe 8 aprilie.

Oprirea suportului înseamnă că Microsoft nu va mai oferi actualizări de securitate pentru consumatori. „Acest lucru înseamnă că foarte multe persoane vor deveni vulnerabile pe măsură ce patch-urile de securitate se epuizează. Astfel, fiecare vulnerabilitate care va fi descoperită de acum înainte va deveni o vulnerabilitate de tip zero-day – pentru care nu există nicio șansă de remediere”, explică David Emm, Senior Regional Researcher în cadrul companiei de securitate Kaspersky Lab.

Windows XP este unul din cele mai folosite sisteme de operare din lume (Sursa: Net Applications)

Companiile și instituțiile publice vor mai primi asistență timp de un an de acum încolo, contracost. De exemplu, Marea Britanie a plătit peste 5,5 milioane de lire sterline pentru ca PC-urile cu XP folosite de autorități să primească actualizări.

Consumatorii vor primi ultima rundă de actualizări pe 8 aprilie. De asemenea, mulți producători de hardware și software nu vor mai oferi suport pentru drivere de Windows XP (ex: imprimante, tastaturi, mousi, camera foto etc.). „Fiecare aplicație neactualizată va deveni un alt punct vulnerabil pentru dispozitivul utilizatorului, crescând șansele de atac”, avertizează Kaspersky Lab.

Tot pe 8 aprilie, Microsoft a oprit și suportul pentru suita de productivitate Office 2003.

Microsoft susține că Windows XP este un sistem de operare prea vechi pentru standardele tehnologice actuale și o țintă pentru hackeri. De aceea, compania încurajează consumatorii, companiile și guvernele să treacă la o versiune mai nouă.

O soluție pentru cei care nu au bani pentru o licență de Windows 7 sau Windows 8.1 este instalarea pe computer a unui sistem de operare gratuit, precum cele bazate pe Linux – Ubuntu sau Fedora.

Potrivit lui Ionuț Gaotă, șeful diviziei Windows din cadrul Microsoft România, Windows 8.1 este de 21 de ori mai rezistent la viruși și malware decât Windows XP și de 7 ori mai rezistent decât Windows 7.

Conform ultimului raport Security Intelligence, prezentat de Microsoft la evenimentul internațional de securitate RSA Conference, România și-a păstrat și în 2013 poziția fruntașă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate cu programe dăunătoare. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la fiecare 1.000 de computere scanate în țara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Prin comparație, în Danemarca rata de infectare era, în aceeași perioadă, de doar 1,7%.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele