Microsoft s-ar putea împrumuta pentru a cumpăra LinkedIn
Unul dintre motivele evidente pentru această decizie este evitarea plății unei taxe de 35% pe repatrierea activelor. Însă acesta nu este singurul motiv, scrie Bloomberg.
Deși este adevărat că Microsoft are rezerve de peste 100 de miliarde de dolari cash, cea mai mare parte din această sumă este depozitată peste hotare. Repatrierea banilor sau orice tentativă de a-i folosi pentru a face tranzacția de 26,2 miliarde de dolari anunțată luni ar genera o taxă, care ar putea ajunge la 35% din sumă.
Totuși, costurile de repatriere nu sunt singurul motiv pentru care Microsoft a decis să se împrumute pentru a-și finanța achiziția. Prin împrumut, compania poate deduce cheltuielile cu dobânda, ceea ce va reduce masiv viitoare taxe pe care trebuie să le plătească guvernului federal.
Astfel, prin finanțarea achiziției prin datorie, Microsoft ar putea să elimine, legal, aproximativ 9 miliarde de dolari de taxe pe care ar trebui să le plătească anul acesta, și să economisească mai multe milioane de dolari în anii care urmează folosind deduceri de dobânzi și venit impozabil.
„Este o lume ciudată când o companie care este inundată de cash alege să facă o achiziție prin datorie pentru că nu dorește să plătească taxe”, a spus Robert McIntyre, director executiv al Citizens for Tax Justice din SUA.
După ce și-a anunțat intenția de a achiziționa LinkedIn pentru 26,2 miliarde de dolari, CFO-ul Microsoft, Amy Hood, a spus că finanțarea achiziției se va face în cea mai mare parte prin datorie, fără să divulge însă ce sumă va reprezenta împrumutul.