Startup-ul mobuy a fost fondat de americanul Will Sterns și românii Mihai Pocorschi și Răzvan Mărgineanu. Cei trei au fost colegi de serviciu într-o companie media locală, iar ideea din spatele mobuy i-a venit lui Răzvan Mărgineanu. După trei luni în care au „finisat” ideea, cei trei au hotărât să apese pedala de accelerație, dar nu înainte de a lucra timp de o lună la un pitch solid prin care să atragă investitorii.
Primii investitori în mobuy au fost găsiți de către Will Sterns. În apropierea Crăciunului din 2012, Will a plecat în SUA, la New York, pentru o lună cu scopul de a face rost de bani pentru investiție. „Era prima dată când mă aflam în această postură și am aflat cu plăcere că americanii au un apetit uriaș pentru risc”, a declarat, pentru gândul, Sterns. A reușit să strângă 200.000 de dolari în doar câteva zile, de la prieteni, familie și cunoscuți. Aceste fonduri au fost suficiente pentru ca proiectul să „decoleze”.
Aplicația gratuită mobuy, disponibilă pentru Android și iOS, oferă discounturi și oferte exclusive de la diferite branduri. Firma avea, în iulie 2014, peste 20.000 de utilizatori și un portofoliu de clienți care includea branduri precum Douglas, Vodafone, Adidas, The Body Shop sau Animax.
Aplicația este ușor de utilizat. Utilizatorul o instalează pe dispozitivul mobil, alege oferta care îl interesează și apoi, pentru a beneficia de ea, merge în magazinul partener și scanează codul generat de dispozitivul mobuy aflat acolo.
Aplicația este susținută acum de Vodafone România. Will crede că acest parteneriat va ajuta mobuy să devină cea mai bună aplicație de cumpărături din România și să atingă obiectivul stabilit pentru acest an, de 100.000 de utilizatori.
Pentru 2015 obiectivele sunt și mai ambițioase. Principalele trei priorități, în anul care vine, sunt, potrivit lui Mihai Pocorschi, directorul executiv al mobuy: atingerea unui număr de 200.000 utilizatori, mai mult de 150 parteneri și cel puțin 10% din toate tranzacțiile mobile să fie făcute prin mobuy payment.
„România este capitala Europei de Est pentru specialiștii IT”
În acest moment, în mobuy lucrează 12 persoane. Firma a găsit repede angajați foarte talentați, la costuri decente. „Sunt în permanență surprins și impresionat de nivelul crescut și de profesionalismul oamenilor din comunitatea IT din România. Pot afirma cu siguranță că România este capitala Europei de Est pentru specialiștii din zona de IT”, a declarat Will Sterns. El crede că forța de muncă încă ieftină reprezintă un avantaj decisiv pentru România.
La acesta se adaugă nivelul avansat de cunoaștere a limbii engleze în țara noastră, care este, potrivit co-fondatorului mobuy, peste cele înregistrate în Bulgaria, Serbia sau Ucraina. „Să nu uităm că engleza este > pentru întreaga industrie de IT când vine vorba de programare, indiferent că ești chinez, rus sau francez. Chiar și cel mai curajos antreprenor ezită să înceapă o afacere într-o țară străină în care nu se vorbește limba engleză”, a adăugat Sterns.
Cum a ajuns mobuy în BizSpark Plus
Cei trei fondatori ai mobuy au auzit de BizSpark în vara lui 2013, atunci când se documentau în legătură cu furnizorul de soluții cloud pe care să îl folosească. În total, 450 de firme din România beneficiază de programul BizSpark, dar doar 10 de BizSpark Plus. „Am fost aprobați destul de repede în programul de bază (BizSpark – n.r.) și am putut să-l testăm pe îndelete. Am fost impresionați de rezultate. După aceea am aflat despre BizSpark Plus, un program care avea potențialul să ne ajute foarte mult. În acel moment am contactat Microsoft România și după câteva discuții am fost bucuroși să primim invitația de la ei pentru a accede în programul BizSpark Plus”, a declarat, pentru gândul, Mihai Pocorschi.
Pare puțin ciudat faptul că mobuy, o firmă care a oferit din start servicii pentru platformele rivale Android și iOS, nu și pentru sistemul de operare mobil Windows Phone dezvoltat de Microsoft, a fost inclusă în BizSpark Plus, un program în care gigantul software oferă, pe lângă alte resurse, o cofinanțare în valoare de 60.000 de dolari pentru resurse cloud. „Este vorba de viziune pe termen lung”, a explicat, pentru gândul, decizia de a include mobuy în program un reprezentant Microsoft. Această viziune se va materializa în primul trimestru din 2015, când mobuy va debuta și în versiunea pentru Windows Phone.
Datorită BizSpark Plus, mobuy a redus practic la zero costurile pentru servere. „Acesta un lucru extrem de important pentru un startup tech. Plus libertatea de a încerca diverse funcții noi extrem de simplu doar prin lansarea unei noi mașini virtuale”, a adăugat Pocorschi.
Marile companii tehnologice au programe pentru startup-uri, statul nu
Ce trebuie să facă România pentru a atrage mai mulți investitori? „Într-un cuvânt, totul!”, spune Sterns și detaliază: „Eu văd lucrurile destul de simplu. Ne aflăm cu toții într-o încăpere și nu suntem mulțumiti de felul în care sunt distribuiți banii între noi. În această situație avem două variante: fie să redistribuim banii, fie să aducem mai mulți bani din afară”.
Will Sterns nu se referă aici la o altă problemă spinoasă pentru România, incapacitatea de a absorbi fondurile europene, ci la programe menite să facă strănii să dezvolte startup-uri în România. Guvernul oferă suport pentru multinaționale, însă nu are un proiect de încurajare a investițiilor în startup-uri. Sterns crede că România riscă să piardă investiții în favoarea altor piețe din Europa care încurajează antreprenoriatul în tehnologie. Astfel, deși România are avantaje clare precum forța de muncă foarte calificată și costuriile reduse, poate pierde în fața altor state, chiar dacă în acelea costurile cu angajații sunt mult mai ridicate.
Despre Microsoft Summit
În perioada 12-13 noiembrie 2014, Microsoft organizează a doua ediție a Microsoft Summit, cel mai important eveniment de tehnologie și business al anului, în cadrul căruia peste 40 de experți de talie internațională vor analiza cele mai importante tendințe și soluții digitale cu impact în creșterea productivității organizațiilor din România. Dezvoltatorii și profesioniștii IT ce urmăresc dezvoltarea competențelor pe soluții de mobilitate și cloud, precum și managerii și antreprenorii aflați în căutarea de noi oportunități de utilizare a tehnologiilor digitale în business sunt încurajați să se înregistreze pe www.mssummit.ro.