Prima pagină » IT&C » Motivul pentru care compania americană Apple a retras sute de aplicații

Motivul pentru care compania americană Apple a retras sute de aplicații

Motivul pentru care compania americană Apple a retras sute de aplicații
Apple retrage aplicațiile care colectează datele personale ale utilizatorilor. Producătorul smartphone-ului iPhone a făcut anunțul la o zi după ce tehnicienii au descoperit că sute de aplicații foloseau un software realizat în China, care extrage „informațiile de identificare a utilizatorilor".

Potrivit Daily Mail, ar fi vorba despre 250 de aplicații, pe care Apple le va retrage din magazinul său virtual.

Luni, Apple a confirmat descoperirea. Apple nu permite aplicațiilor terțe să partajeze informații despre utilizatori fără permisiunea acestora și respinge aplicațiile care le solicită utilizatorilor datele personale, precum adresa de e-mail și data nașterii.

Cercetătorii de la firma de analiză a dispozitivelor mobile SourceDNA au anunțat în week-end că sute de aplicații au ca scop colectarea de informații personale ale utilizatorilor.

„Am descoperit că sute de aplicații din App Store pot extrage informațiile personale, un lucru interzis de Apple. Este pentru prima oară când aplicațiile pentru iOS nocive au trecut de etapa de verificare”, au precizat specialiștii IT.

Cercetătorii au declarat că 256 de aplicații, care au fost descărcate de un milion de ori, au avut instalat softul Youmi, responsabil pentru extragerea datelor personale ale utilizatorilor.

„Cei mai mulți dezvoltatori provin din China”, au precizat cercetătorii. „Credem că dezvoltatorii aplicațiilor nu au știut de acest soft SDK, deoarece este livrat în formă binară și informațiile utilizatorilor sunt încărcate pe server-ul Youmi.

„Le recomandăm dezvoltatorilor să nu mai folosească acest SDK, până când codul nu va fi „curățat”, au mai recomandat experții IT.

Un SDK (abr. engl. Software Development Kit – Trusă de dezvoltare a programelor) este un set unelte folosite de un programator pentru a scrie programe pentru un anumit sistem de operare, platformă hardware, sau pachet de programe existent.

SDK-urile conțin de regulă biblioteci sau API-uri apelabile de către programatori. Unele SDK-uri pot veni cu compilatoare, depanatoare și alte unelte. Acestea au de regulă interfețe cu utilizatorul relativ spartane, astfel încît unii programatori preferă să le folosească în combinație cu medii de dezvoltare, explică ro.wikipedia.org.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele