„Fondurile europene nu arată mai bine în perioada 2014-2020 decât cea din 2007-2013. E același tip de birocrație, aceeași lipsă de orizont în finanțări. Nu mergem neapărat pe domenii prioritare, pe lucruri extrem de concrete, cum ar fi crearea de locuri de muncă”, a afirmat Jianu într-o conferință pe tema fondurilor europene și ajutoarelor de stat.
El a arătat că antreprenorii români nu pot atrage fonduri europene în domeniul IT deoarece au nevoie de un brevet.
„La noi nu poți să faci cercetare-dezvoltare dacă nu deții un brevet, ceea ce mi se pare un lucru stupid. De exemplu, în zona IT-ului ce să brevetezi, pentru că acolo nu ai un produs ca atare, ci o idee. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile în România, pentru că la noi trebuie să brevetezi. Cam acesta e gradul de înțelegere a mediului public în acest moment”, a completat Jianu.
El susține că România trebuie să se adapteze trendurilor globale din economie și să nu îngreuneze inițiativa.
„E o prostie ca în România să nu poți împrumuta ca persoană fizică o persoană juridică, cum nici o companie nu poate împrumuta o altă companie. Trebuie să fii în domeniul bancar sau să devii cămătar. Trebuie să ne aliniem la mersul economiei și la trendurile globale, nu să le punem frână. Nu înțeleg interzicerea Uber sau provocări noi ale economiei. Nu trebuie să omorâm inițiativa”, a spus Jianu.
Jianu susține că fondurile europene nu ar mai trebui contractate pentru organizarea de cursuri.
„De ce să folosim fonduri europene pentru cursuri nesfârșite, cu seminarii, deplasări, lucruri lipsite de concrețe în economie, când putem să dăm unui antreprenor care creează locuri de muncă, să-i plătim echivalentul salariului unui absolvent, în felul ăsta rezolvând o serie de probleme. Fondurile europene trebuie folosite cu logică, ca răspuns la provocările dintr-un moment al economiei, nu lansate pompos și fără o substanță reală”, a mai spus Jianu.