Noi probleme pentru Huawei. Compania este acuzată că a oferit asistență logistică regimului din Coreea de Nord prin încălcarea sancțiunilor impuse de SUA
Conform unor documente obținute de cotidianul The Washington Post, Huawei Technologies Co. a avut un parteneriat cu o firmă deținută de statul chinez, Panda International Information Technology Co. Ltd., pentru o serie de proiecte efectuate în ultimii opt ani. Unul dintre proiecte se referă la construirea și întreținerea rețelei wireless din Coreea de Nord.
„Dezvăluirile generează semne de întrebare asupra posibilității ca Huawei, care utilizează tehnologie americană în componentele sale, a încălcat limitele de export impuse de SUA la funizarea de echipamente Coreei de Nord, al cărei regim este vizat de sancțiuni internaționale masive din cauza programului nuclear militar și a abuzurilor în materie de drepturile omului”, comentează The Washington Post.
Huawei a transmis că „nu are prezență de afaceri” în Coreea de Nord. „Huawei menține angajamentul de respectare a tuturor legilor și reglementărilor din țările și regiunile în care desfășoară activități, inclusiv legile și reglementările de control asupra exporturilor și cele privind sancțiunile” impuse de Națiunile Unite, Statele Unite și Uniunea Europeană, a precizat compania. Joe Kelly, un purtător de cuvânt al firmei de telecomunicații chineze, a refuzat să ofere detalii despre activități din trecut.
Departamentul american al Comerțului, care a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, a anchetat presupusele legături dintre Huawei și Coreea de Nord din 2016, dar nu a anunțat public date referitoare la presupuse colaborări. Investigația rămâne activă. În mod separat, Departamentul Justiției din SUA a acuzat Huawei de fraude bancare și încălcări ale regimului de sancțiuni impus Iranului. Compania chineză și-a susținut nevinovăția.
Administrația Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane și a îndemnat țările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranței naționale. Washingtonul denunță presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofițer de telecomunicații în timpul stagiului militar. Administrația Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu națiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relațiilor cu instituțiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activități de spionaj.
Foto: Hepta