Potrivit acestor noi documente transmise de fostul consultant al NSA și publicate miercuri pe site-ul revistei online Intercept de către fostul jurnalist al The Guardian Glenn Greenwald, NSA, ale cărei activități de supraveghere constituie obiectul unor dezvăluiri, a implantat în milioane de calculatoare programe informatice de tip malware care îi permit să extragă date de rețele telefonice și de Internet din străinătate.
Aceste programe, destinate inițial pentru câteva sute de ținte ale căror comunicații nu puteau fi supravegheate prin mijloace tradiționale, au fost extinse la o „scară industrială”, potrivit documentelor publicate de Greenwald.
Această colectare automată de date – printr-un sistem denumit Turbine – îi permite NSA să recurgă mai puțin la informațiile culese din surse umane (spionaj). Operațiunile au fost efectuate de la sediul NSA, în Maryland (estul Statelor Unite), din Marea Britanie și din Japonia. Agenția britanică pentru supraveghere GCHQ se pare că a jucat un rol important în aceste operațiuni.
În unele cazuri, NSA utilizează un profil fals de Facebook pentru a infecta calculatorul țintă cu scopul de a avea acces la fișiere.
Programul de tip malware, care poate fi instalat în doar opt secunde, poate de asemenea înregistra conversații de la un microfon de calculator sau face fotografi cu camera web a acestuia.
Acest program de tip malware există din 2004, dar a început să fie utilizat la scară largă din 2010.
Intervievat de AFP, un oficial al NSA a amintit că aceste operațiuni erau efectuate „exclusiv în scopuri de contraspionaj sau de spionaj în străinătate pentru misiuni naționale sau ministeriale și nimic altceva”.
Este vorba despre un prim document publicat de Greenwald de când lucrează în cadrul grupului First Look Media, lansat de Pierre Omidyar, fondatorul eBay.
Gaidau Ion, [email protected]