Prima pagină » IT&C » O aplicație care responsabilizează șoferii – câștigătoarea categoriei Mobile Applications la Webstock 2014

O aplicație care responsabilizează șoferii – câștigătoarea categoriei Mobile Applications la Webstock 2014

O aplicație care responsabilizează șoferii - câștigătoarea categoriei Mobile Applications la Webstock 2014
O aplicație realizată de români a câștigat premiul cel mare la categoria Mobile Applications a Webstock Awards

La nivel global, distragerea atenției la volan a fost identificată ca fiind principala cauză a accidentelor rutiere pentru că afectează concentrarea șoferului. Studiile realizate de Comisia Europeana și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere arată că utilizarea telefoanelor mobile în timpul condusului crește riscul de accidente rutiere cu 50%, iar una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în coloană (12,8%), precum și ale celor în care este implicat un vehicul mare, se întâmplă din cauza neatenției.

Folosirea telefonului mobil și, în special, scrierea mesajelor, implică trei tipuri de distracție: la nivel fizic – prin folosirea mâinilor pentru tastare, la nivel vizual – prin lecturarea ecranului, scăzând astfel puterea de concentrare, la nivel auditiv și la nivel cognitiv. Studii recente arată că, în timpul trimiterii unui SMS, șoferul se deconcentrează pentru aproximativ 5 secunde – la o viteză de 80 km/h asta înseamnă că a parcurs o distanță de aproximativ 100 de metri, fără a avea contact vizual cu șoseaua. De altfel, studiile mai arată că un șofer care folosește telefonul mobil la volan se supune unui risc de 8 ori mai mare de a fi implicat într-un accident decât o persoană care este atentă constant la drum.

Cum ajută SafeDrive?

Aplicația SafeDrive, activă pe telefonul utilizatorului în timpul în care se află la volan, acordă puncte șoferului care alege să nu folosească dospozitivul în trafic. Se iau în calcul viteza, timpul și distanța pentru a acorda un anumit număr de puncte. Dacă utilizatorul iese din aplicație, din diverse motive, atunci punctele câștigate până în acel moment, în cursa respectivă, se vor anula – astfel, utilizatorii sunt încurajați să conducă responsabil. Totuși, șoferul are posibilitatea să declare că a terminat cursa atunci când mașina staționează, iar punctele alocate cursei respective sunt salvate. În final, cu cât șoferii parcurg mai mulți kilometri responsabili, cu atât mai multe puncte acumulează. Dincolo de siguranța personală și a altor participanți la trafic, beneficiul utilizatorilor constă în posibilitatea de a cumpăra produse și servicii cu reducere din partea companiilor partenere SafeDrive. Printre altele, planurile echipei includ și folosirea punctelor acumulate pentru donații sau alte cauze nobile.

Ultimele statistici arată că, în România, există aproximativ 7 milioane de deținători de permise auto, iar piața telefoanelor mobile a ajuns la 22.6 milioane de SIM-uri active. De la 1 ianuarie 2014, folosirea telefonului mobil la volan se pedepsește cu 2 puncte de penalizare și o amendă între 170 și 255 lei. Aplicația SafeDrive are, astfel, șanse mari de de adopție și de dezvoltare.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele