Procesul de funcționare a dispozitivului, care are nevoie de lumină și oxigen, a fost demonstrat la ediția din 2015 a Conferinței TED (Technology, Entertainment and Design) organizată în orașul canadian Vancouver.
Potrivit producătorului ei, compania Carbon3D, noul tip de imprimantă poate să fabrice obiecte diverse, precum componente auto, dispozitive medicale și pantofi.
Tehnologia ei a fost inspirată din filmul „Terminator 2”, care include o scenă în care un robot T-1000 se ridică dintr-o piscină umplută cu metal lichefiat.
foto: bbc.com
La Conferința TED 2015, mașinăria fabricată de Carbon3D a produs o minge din plastic, dintr-un rezervor de rășină, în doar 10 minute.
„În mod tradițional, ar fi nevoie de 10 ore pentru a fabrica acest produs”, a explicat Joseph DeSimone, directorul executiv al companiei Carbon3D.
După spusele sale, actualele metode de imprimare 3D prezintă câteva defecte fundamentale.
„Înainte de toate, numele este impropriu. În realitate, este vorba de imprimare 2D din nou și din nou”.
De asemenea, procesul este adeseori foarte lent. „Există ciuperci care cresc mai repede decât anumite obiecte imprimate 3D”, a declarat acesta, glumind.
În plus, obiectele create de imprimantele 3D tradiționale sunt adeseori slabe din punct de vedere mecanic, deoarece sunt compuse din straturi multiple.
Metoda inventată de Carbon3D este de 100 de ori mai rapidă și poate să genereze obiecte complete și solide.
Noul dispozitiv funcționează prin aplicarea mai multor straturi de lumină și oxigen asupra unui rezervor de rășină. Lumina întărește rășina, iar oxigenul oprește procesul de întărire a acesteia.
Prin controlarea ambelor procese, rășina inițială poate fi transformată în forme complexe.
Printre posibilele aplicații ale acestei invenții se numără diverse instrumente medicale, dar și realizarea de dinți sintetici, care pot fi construiți „în timp ce pacientul se află în scaunul stomatologului”, spun inventatorii noii metode.
Imprimantele actuale funcționează doar cu materiale ce au la bază diverși polimeri, însă profesorul DeSimone spune că imprimanta Carbon3D poate să funcționeze cu materiale „care au depășit deja acest stadiu”.
Inventatorii ei speră că produsele realizate cu această imprimantă vor putea fi comercializate în cel mult un an.