Operatorii vor continua să investească în rețelele telecom zeci de milioane de euro, în 2014
Operatorii telecom vor continua să investească, în 2014, sume de ordinul zecilor de milioane de euro în extinderea acoperirii rețelelor și creșterea vitezei de transfer a datelor, au declarat reprezentanții Orange, Vodafone, UPC România, Romtelecomși Cosmote, prezenți la ZF Digital’13.
„UPC România va investi în creșterea vitezei de transfer a datelor, care va ajunge până la 1Gbps. De asemenea, vom continua să investim în dezvoltarea rețelelor în orașele unde suntem prezenți. Suma alocată investițiilor în 2014 va fi similară cu fondurile cheltuite în acest an și se va ridica la 30 milioane de euro”, a declarat directorul general al UPC România, Severina Pascu.
Șeful Orange România, Jean Francois Fallacher, a afirmat că investițiile operatorului vor fi îndreptate către domeniul 4G și reînnoirea echipamentelor de rețea din mediul urban.
„De asemenea, vom continua să investim și în instruirea angajaților Orange România, în condițiile în care jumătate din vânzările noastre de terminale sunt smartphone”, a spus Fallacher, care a adăugat că în anii precedenți fondurile alocate investițiilor s-au situat între 100 și 120 milioane de euro.
Directorul general al Romtelecom și Cosmote România, Nikolai Beckers, a estimat că investițiile vor atinge 170 milioane de euro în 2014 și vor viza atât rețeaua fixă, cât și cea mobilă.
„Ne vom concentra atât pe 4G, cât și pe partea fixă a rețelei, care va deveni complet digitală”, a spus Beckers.
În cazul Vodafone România, directorul financiar al operatorului, Till Streichert, a afirmat că fondurile alocate investițiilor pentru anul viitor vor cumula 100 milioane de euro.
„Investițiile vor susține eforturile noastre ân direcția creșterii vitezei de transfer a datelor, a gradului de acoperire a rețelei”, a spus Streichert.
Întrebați dacă sunt interesați de achiziționarea drepturilor de retransmisie a meciurilor de fotbal din Liga I, reprezentanții operatorilor telecom au spus că analizează acest subiect, unul complicat de altfel, dar că prețurile sunt mari.
„Au fost discuții privind drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. Sunt costuri foarte mari. Dacă prețurile se vor schimba, vom lua în considerare și această oportunitate”, a spus reprezentantul UPC România.
Beckers a afirmat, de asemenea, că prețurile sunt mari.
„Calculele sunt complicate si depind foarte mult de numărul de abonați. Nu eliminăm posibilitatea să participăm la licitație”, a spus șeful Romtelecom și Cosmote România.
Streichert a spus că subiectul este complicat și că Vodafone România analizează pozibilitatea participării la licitația privind drepturile de retransmisie a meciurilor de fotbal.