Pentru prima dată utilizatorii pot testa noul browser Microsoft, „Project Spartan”. Principalele funcții ale noului program de navigare pe internet
Din prima versiune a „Project Spartan”, care nu poate fi deocamdată descărcată separat, lipsesc câteva din funcțiile anunțate în ianuarie. Browserul include, pentru utilizatorii din SUA, asistentul personal digital Cortana. De asemenea, este prezentă funcția Reading View, care se concentrează pe text și le permite utilizatorilor să citească articole de pe web fără a fi deranjați de reclame și alte elemente care distrag atenția.
Lipsește, în această primă versiune a programului, posibilitatea de a salva paginile de internet offline pentru a fi citite mai târziu, dar și suportul pentru extensii.
„Project Spartan” include suport pentru stylus, iar una din cele mai impresionante funcții, numită Web Notes, oferă posibilitatea (pe dispozitivele cu ecran tactil) de a face adnotații și desena direct pe paginile web, care pot fi apoi partajate prin e-mail, rețele de socializare sau serviciul de stocare în cloud OneDrive.
Noi funcții pentru browser sunt în lucru, acest fiind un produs nefinisat, lansat cu scopul de a fi testat de cei care participă la programul Windows Insider. „Project Spartan va fi actualizat în mod frecvent”, a scris, pe blogul oficial Windows, Joe Belfiore, vicepreședinte Microsoft.
Potrivit lui Belfiore, Spartan se concentrează pe paginile web și nu pe browser, fiind „mai sigur, mai rapid și mai fiabil”.
Programul de navigare va fi introdus în cele din urmă și în versiunea de Windows 10 pentru telefoane.
Într-o primă fază, Project Spartan va fi disponibil pentru utilizatorii individuali în paralel cu Internet Explorer (IE), actualul browser al companiei. În anumite versiuni de Windows 10, cele dedicate segmentului de business, IE va continua să existe și în viitor pentru a fi evitate problemele de compatibilitate. Multe companii folosesc încă aplicații vechi, care nu sunt compatbile cu noile standarde.
Windows 10 va fi disponibil în versiunea finală în vară în 190 de țări și în 111 limbi.