Prima pagină » IT&C » Peste 10 milioane de români au acces la internet. Care este profilul utilizatorului din mediul rural

Peste 10 milioane de români au acces la internet. Care este profilul utilizatorului din mediul rural

Peste 10 milioane de români au acces la internet. Care este profilul utilizatorului din mediul rural
68% din populația României cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani utilizează Internetul, adică 10,3 milioane de persoane.

În premieră pentru industria din România, BRAT a prezentat în cadrul conferinței rezultatele SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet) cu privire la utilizarea internetului în zona rurală, proiect care deschide o piață nouă pentru publicitatea online.

Astfel, potrivit datelor prezentate de Arina Ureche, director general BRAT, în total, 68% din populația României cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani utilizează Internetul, adică 10,3 milioane de persoane. Ponderea cea mai mare o reprezintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 21 de ani: 34% în mediul urban, respectiv 25%, din mediul rural.

Cât privește mediul de proveniență, 59% dintre cei aflați în mediul rural utilizează Internet, în vreme ce în mediul urban rata este de 75%. Pe de altă parte, dacă anul trecut 54% dintre utilizatori foloseau Internetul zilnic, în 2015 ponderea a crescut cu 2%. Cei mai mulți, 56%, provin din zonele urbane.

În prezent, la nivel național 50% din populația cu vârsta cuprinsă între 14-64 ani utilizeaza Internetul zilnic, adică 7,6 milioane de persoane.

Internetul este un mediu de masă în mediul urban, structura utlizatorilor de internet fiind similară cu cea a populației, a mai precizat Arina Ureche.

În mediul rural, penetrarea internetului se apropie de 60%, nivelul dezvoltarii utilizarii și profilul utilizatorilor fiind similare celor din mediul urban din anii 2007-2008. Profilul este dominat de persoanele tinere.

Totodată, 59% dintre utilizatorii de Internet din mediul rural accesează Internetul și de pe telefonul mobil. În urban, procentul acestora este de 45%.

Și profilul utilizatorilor de Internet s-a modificat în ultimii ani. Așadar, dacă în anul 2002, 55% dintre utilizatori erau bărbați, anul trecut proporția se echilibrase la 50% bărbați, 50% femei. Datele sunt cu atât mai importante cu cât structura populației este de 48% bărbați și 52% femei.

În mediul rural, datele arată că 50,2% dintre bărbați utilizează Internetul, comparativ cu 49,7% în mediul urban. În cazul femeilor, procentul celor care folosesc Internetul în mediul rural este de 49,8%, iar în urban, de 50,3%.

În mediul rural, 22% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani utilizează Internetul. În mediul urban, la aceeași categorie de vârstă, procentul este de 19%. 16% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani de la sate folosesc Internetul, comparativ cu 19% la orașe. La categoria 55-64 de ani, 17% dintre persoane folosesc Internetul în mediul rural. Rata este aceeași și în mediul urban.

Studiul a mai relevant faptul că Internetul întrece televiziunea după numărul de ore „conștiente” petrecute utilizând acest mediu. În mediul rural, timpul mediu zilnic petrecut cu fiecare din aceste medii este mai mare decât cel pentru urban.

În mediul rural, 91% dintre utilizatorii de Internet folosesc un computer pentru a se conecta, comparativ cu 95% în mediul urban. Totodată, 18% dintre utilizatorii de la sate folosesc o tabletă pentru accesa mediul online, iar în uban, proporția este de 15%.

În urma prezentării datelor SATI a luat cuvântul și Alison Fennah, Executive Business Advisor IAB Europe, care a vorbit despre importanța planificării programatice.

„Publisherii devin din ce în ce mai interesați de acest subiect, deci vor să vadă exemple de success din alte piețe și au multe întrebări la care trebuie să alfe răspunsurile lucrând alături de colegii lor”, a declarat Fennah ulterior pentru gândul.

„Există numeroase exemple diferite de success din Europa de la care ei pot să învețe. Asta face lucrurile mai ușoare puțin pentru țările care, să spunem, sunt puțin în urma liderilor”, a adăugat aceasta, menționând exemplele publicațiilor The Guardian și Daily Mail care, pentru care Programmatic Trading-ul s-a dovedit extrem de util.

Referitor la piața românească, Alison Fennah a caracterizat-o ca fiindcă „foarte competitivă și pregătită să facă mișcările potrivite atunci când apar idei noi”.

„De asemenea, cred că este important ca întotdeauna să prinzi valul schimbărilor precum acestea, pentru că, deși oamenii sunt uneori reticenți, șase luni  mai târziu poți să afli că ar fi trebuit să acționezi”, a adăugat ea în cele din urmă.