Peste 75% din utilizatorii bibliotecilor din sate și orașe mici știu să utilizeze internetul

Peste 75% din utilizatorii bibliotecilor din sate și orașe mici știu să utilizeze internetul
Publicat: 09/09/2013, 14:56
Actualizat: 15/01/2020, 05:39

Peste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural și urban mic sunt alfabetizați digital, respectiv știu să utilizeze un calculator și să caute informații pe internet, dar peste 40% dintre români nu au folosit niciodată internetul, potrivit unui studiu Biblionet.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundația IREX România, în perioada august – septembrie. Eșantionul a inclus 3.000 de respondenți din mediul rural și urban mic, la nivel național, care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet, o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Conform sursei citate, 70% dintre respondenți au declarat că utilizează platforme de socializare și pot redacta și trimite email-uri fără probleme. Totodată, 31% au declarat că fac cumpărături online, iar 27% lucrează cu programe specializate.

Mai mult de trei sferturi dintre respondenți consideră că vizitarea bibliotecii i-a ajutat în mare sau foarte mare măsură să-și dezvolte competențele de utilizare a calculatorului, 81% dintre aceștia apreciind că nivelul lor actual de utilizare este unul bun, respectiv foarte bun.

„În bibliotecile publice și cu ajutorul a zeci de organizații partenere Biblionet, mii de oameni din toată țara primesc gratuit instrucțiuni despre benfeciile internetului și sunt ajutați să ia legătura cu cei apropiați, să caute produse online sau chiar să-și lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au arătat că peste 9.000 de persoane și-au găsit un loc de muncă folosind internetul din bibliotecă și participând la cursuri de resurse umane organizate în același spațiu, iar peste 500.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet într-o bibliotecă publică. Sunt statistici care arată că interesul pentru tehnologie crește de la un an la altul, că accesul la informație și instruire devin tot mai importante și că în România anului 2013, a fi integrat social și cetățean responsabil înseamnă a fi alfabetizat digital. Peste 2.300 de biblioteci publice din România și zeci de mii din toată Europa sunt dovada vie a faptului că tehnologia este un factor de inserție socială și că acestea pot ajuta oamenii să dobândească competențe digitale pentru a-și îmbunătăți viața”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campionul Digital al României la Comisia Europeană.
Totuși, conform comunicatului, în România, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodată internetul. „Acest lucru presupune mai puține oportunități pe piața muncii, educație sau comunicare cu lumea, în general. Proporția populației nealfabetizate digital se găsește preponderent în mediul urban mic și rural, zone în care bibliotecile publice devin resurse cheie pentru incluziunea digitală, acestea oferind gratuit numeroase servicii de instruire digitală”, se mai spune în comunicat.

Potrivit comunicatului, 41% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural folosesc internetul regulat (cel puțin odată pe săptămână) și 35% îl folosesc frecvent (zilnic). Numai 3% accesează internetul de la bibliotecă de câteva ori pe an și 6% aproape deloc.

Aproape 3.000 de bibliotecari din țară au fost pregătiți în cadrul programului Biblionet să țină cursuri de utilizare a computerului și internetului pentru o alfabetizare digitală de bază. Astfel, se explică procentul de 84% dintre utilizatori care au declarat că au fost pregătiți, respectiv ajutați de un bibliotecar pentru a utiliza mai bine calculatorul sau internetul.
În topul celor mai des invocate motive pentru utilizarea calculatorului se regăsesc păstrarea relației cu prieteni și rude, vizionarea de filme, jocurile și dorința de a asculta muzică. Jumătate dintre abonații bibliotecilor, însă, doresc să caute informații pe subiecte specifice, iar 40% învață lucruri noi și își efectuează temele folosind calculatorul din bibliotecă. 84% dintre respondenți au declarat că au diversificat tipul de acțiuni pe care le fac la calculator sau pe internet de când merg la bibliotecă.

Conform unui alt studiu, realizat la cererea Fundației Bill & Melinda Gates, în martie 2013, peste 16% dintre români, respectiv 2,6 milioane, frecventau bibliotecile publice.

Ziua Internațională a Alfabetizării se sărbătorește în fiecare an pe 8 septembrie, pentru a promova importanța alfabetizării la nivel de comunitate, societate și individ. În anul 2013, se poate vorbi despre un alt tip de alfabetizare care a devenit la fel de important ca scrisul și cititul și anume alfabetizarea digitală, se mai spune în comunicat.

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates, în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, pe o durată de cinci ani, și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.
În România, sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?