Abia apărute pe piață, dar, deja, cu un impact uriaș, care în mod cert va avea efecte pe termen lung. Modelele lingvistice mari (LLM) și alte tehnologii generate de Inteligența Artificială vor influență activitatea profesională în viitorul apropiat.
Inteligența Artificială generativă a produs noi modele de date, create sub forma unei rețele neuronale, cu o structură inspirată de așezarea neuronilor din creierul uman.
Aceste LLM-uri au capacitatea de a stoca și analiza cantități mari de date, făcând o serie de predicții care depășesc capacitățile omului de înțelegere a situației. Tot ce oferă LLM poate fi exploatat prin producerea de texte sau imagini ca răspuns la o solicitare scrisă.
Deocamdată, modelele generative de inteligență artificială au fost configurate pentru a servi diferitelor contexte sau acțiuni realizate în activitatea profesiilor, cum ar fi cele de imagine, audio sau video, creație, identificarea fraudelor financiare și alte riscuri de securitate. Totodatpă, au capacitatea de a genera limbaj natural, matematic și informatic.
În cadrul Forumului Economic Mondial, cercetătorii au evaluat peste 19.000 de sarcini profesionale pentru a determina dacă acestea se bazează pe limbaj. În cazul în care o sarcină a fost considerată bazată pe limbaj, s-a determinat apoi cât de multă implicare umană era necesară pentru a îndeplini sarcina respectivă.
Iar rezultatele sunt uimitoare: domeniul IT ar urma să fie cel mai afectat de dezvoltările Inteligenței Artificiale. 73% dintre cei supuși întrebărilor au susținut că efectele vor modifica activitatea pe o scară largă.
Pe locul 2 au venit job-urile din sectorul financiar, cu 70% dintre respondenți susținând că industria va fi modificată de IA.
„Locurile de muncă din domeniul tehnologic, cum ar fi dezvoltatorii de software, dezvoltatorii web, programatorii de calculatoare și cercetătorii de date sunt destul de sensibile la tehnologiile de inteligență artificială care vor deplasa o mai mare parte din munca lor”, a declarat Anu Madgavkar, partener la McKinsey Global Institute.
Se întâmplă asta deoarece Inteligența Artificială, cum ar fi ChatGPT, se pricepe să calculeze numere cu o precizie relativă.
Pe viitor, aceste tehnologii avansate, cum ar fi ChatGPT, ar putea produce cod mai rapid decât oamenii, ceea ce înseamnă că munca poate fi finalizată cu mai puțini angajați, a declarat pentru Business Insider Mark Muro, un senior fellow la Brookings Institute care a cercetat impactul AI asupra forței de muncă americane.
Ca o dovadă că schimbările bat la ușă, gigantul tehnologic Google tocmai ce a anunțat că cel mai recent model al său de Inteligenţă Artificială este capabil să obţină un punctaj de 91,1% la examenul de licenţă în medicină din SUA (USMLE), potrivit fiercehealthcare.com.
„În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, am construit primul sistem de inteligenţă artificială care a reuşit să treacă un examen de licenţă medicală, numit MedQA, din cadrul programului USMLE.
Cel mai nou model al nostru, optimizat pentru domeniul medical, a obţinut performanţe de top în domeniul medical, obţinând un scor de peste 91%”, a anunţat Greg Corrado, şeful echipei de sănătate şi inteligenţă artificială de la Google, în cadrul conferinţei „The Check Up” (verificarea), care a avut loc săptămâna trecută la New York.
Google arată că investighează modul în care o versiune a modelului Gemini de IA, optimizată pentru domeniul medical, poate debloca noi capacităţi de raţionament avansat, de înţelegere a unui număr mare de contexte şi de procesare a mai multor modalităţi.
Compania subliniază că, datorită capacităţii multimodale a Gemini, capabil să proceseze text, imagine, audio şi video, acesta a fost utilizat pentru sarcini complexe, cum ar fi generarea de rapoarte pentru imagini 2D, raze X, dar şi pentru imagini 3D.
CITEȘTE ȘI: