Prima fabrică fără personal uman, deschisă în Germania. ”Aceasta este doar piatra de temelie”
În fabrica întinsă pe aproape un hectar, 1.000 de utilaje industriale sunt controlate prin internet și asamblează produse electronice, fiind teoretic posibil ca toată activitatea să se desfășoare fără prezența fizică a vreunui om în hale. ”Aceasta este doar piatra de temelie”, a declarat unul dintre directorii Siemens, Siegfried Russwurm, pentru WSJ. Sursa notează că, în 10 ani, toate fabricile ar putea trece pe ”pilot automat”.
WSJ scrie că ”automatizarea smart este un pariu al autorităților germane”, iar în viitor ar urma să fie inaugurate cât mai multe fabrici de acest gen. Astfel, erorile umane ar fi excluse, iar evoluția ulterioară ar putea face ca dispozitivele electronice să fie asamblate în incinta sau în apropierea magazinelor. ”Un produs incomplet pe linia de producție va semnala de ce servicii are nevoie, iar utilajele vor interveni pentru a-l asambla”, explică Wolfgang Wahlster, co-președinte al Industrie 4.0, un laborator german de cercetare.
Totuși, dezvoltarea fabricilor fără personal uman reprezintă o amenințare pentru muncitorimea germană, mai scrie WSJ. Spre exemplu, într-o fabrică BASF din Kaiserslautern, tot ce fac oamenii este să lipească etichete pe diverse recipiente, mașinile automatizate știind astfel cu ce lichid trebuie acestea umplute (șampon, săpun lichid etc).
WSJ scrie că revoluția digitală din industria germană a început în urmă cu 25 de ani și, în prezent, BMW, Bayer, Daimler și alte mari concerne nemțești au un grad de automatizare de 75%.