Prima pagină » IT&C » Qualcomm visează la o industrie în care dronele vor fi mai ieftine decât smartphone-urile

Qualcomm visează la o industrie în care dronele vor fi mai ieftine decât smartphone-urile

Piața pentru drone de consum se află într-o ascensiune semnificativă și ar putea crește de la 105 milioane dolari la un miliard de dolari până în anul 2018. Cu ajutorul roboților zburători, consumatorii de rând pot realiza filmări de la înălțime de o calitate surprinzătoare. Din păcate, în prezent, o dronă dotată cu o cameră 4K costă cam 1.200 de dolari și bateria are o autonomie de doar 20 de minute, acestea fiind cele mai mari dezavantaje ale dispozitivelor.

Compania Qualcomm, care produce microprocesoarele Snapdragon pentru cele mai performante smartphone-uri de pe piață, dorește să lanseze un cip special conceput pentru drone, Snapdragon Flight. Raj Talluri, directorul responsabil de acest proiect, spune că dronele high-end trebuie să ajungă la nivelul de accesibilitate al camerelor digitale.

„Considerăm că, prin intermediul acestui procesor, putem reduce prețul unei drone 4K obișnuite de la 1.200 dolari la 300 dolari. De asemenea, autonomia bateriei poate fi extinsă de la 20 de minute la 60 de minute”, spune Talluri.

Cele două dispozitive au multe lucruri în comun. Chris Anderson, fostul editor al publicației Wired și actualul director executiv al startup-ului 3D Robotics, care produce drone, a declarat că „dronele reprezintă „solul de pace” în războiul smartphone-urilor”.

„Dacă analizezi structura interioară a unei drone, aceasta găzduiește numeroase cipuri și fiecare face alt lucru. În multe cazuri, aceste componente electronice nu au fost construite exclusiv pentru drone„, spune Talluri. „Componentele trebuie să comunice între ele pentru fiecare operațiune și acest lucru „seacă” bateria”.

Piața dronelor este foarte atractivă pentru Qualcomm, deoarece gigantul nu ar fi nevoit să investească miliarde de dolari în cercetarea și dezvoltarea unor noi microprocesoare. „Dronele funcționează pe baza semnalelor Wi-Fi și radio, a giroscoapelor, accelerometrlor și magnetometrelor, exact ca și smartphone-urile”, explică Talluri.

Capacitatea de a folosi la maximum potențialul unei camere foto/video de mici dimensiuni este un alt element comun al dronelor și smartphone-urilor. Qualcomm pariază pe reducerea prețului și extinderea autonomiei bateriei în cazul dronelor. „În următorii ani, vom asista la o revoluție pe piața acestor dispozitive de zbor”, încheie Talluri, citat de theverge.com.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele