Prima pagină » IT&C » Răspunsul Samsung, după acuzațiile că televizoarele sale inteligente ascultă discuțiile personale

Răspunsul Samsung, după acuzațiile că televizoarele sale inteligente ascultă discuțiile personale

Răspunsul Samsung, după acuzațiile că televizoarele sale inteligente ascultă discuțiile personale
Samsung spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că televizoarele Samsung Smart TV nu monitorizează conversațiile personale ale utilizatorilor, însă precizează că unele dintre acestea sunt dotate cu funcții de recunoaștere vocală, care pot fi însă dezactivate de către utilizatori.

Samsung precizează că tratează „cu maximă seriozitate viața privată a utilizatorilor produselor sale, acestea fiind concepute pentru a asigura confidențialitatea informațiilor”.

„Folosim tehnologii și metode de securitate la cele mai înalte standarde ale industriei, disponibile la momentul actual, incluzând criptarea datelor în vederea securizării informațiilor personale ale utilizatorilor și prevenirii colectării și folosirii acestora. Unele dintre televizoarele Samsung Smart TV sunt dotate cu funcții de recunoaștere vocală. Aceste funcții sunt activate atunci când utilizatorii își oferă acordul în momentul instalării televizorului, prin acceptarea ‘Politicii de Confidențialitate’ și a ‘Termenilor de Utilizare’. Pe lângă instalarea inițială, utilizatorii au în orice moment opțiunea de a activa și dezactiva funcția de recunoaștere vocală”, se spune în comunicatul Samsung.

Potrivit Samsung, recunoașterea vocală are loc în două moduri: prin intermediul unui microfon integrat în interiorul televizorului, care răspunde la comenzi prestabilite simple, precum schimbarea canalului TV sau a volumului sonor (datele generate prin aceste comenzi vocale prestabilite nu sunt stocate sau transmise unor terțe părți), și al doilea microfon, localizat în interiorul telecomenzii, trebuie să fie conectat la un server, fiind folosit pentru a căuta conținut.

„Utilizatorul poate efectua comenzile vocale vorbind în microfonul telecomenzii, de exemplu făcând comenzi precum ‘Recommend a good Sci-Fi movie’ (recomandă-mi un film bun de ficțiune). Această opțiune funcționează la fel ca majoritatea celorlate funcții de comenzi vocale disponibile pe alte produse, precum cele de pe smartphone-uri și tablete”, spune Samsung.

Totodată, Samsung precizează că următoarea frază din politica de confidențialitate a companiei a creat confuzii: „Vă rugăm să luați în considerare faptul că, dacă cuvintele dumneavoastră conțin informații personale sau private, aceste informații vor fi înregistrate și transmise unei părți terțe prin funcția de recunoaștere a vocii”.

Potrivit Samsung, politica de confidențialitate a fost clarificată, „pentru a explica mai bine procesul prin care se întâmplă acest lucru”.

„Recunoaștere Vocală / Puteți controla Smart TV-ul dvs. și îi puteți folosi numeroasele funcții cu ajutorul comenzilor vocale. Dacă activați funcția de recunoaștere vocală, puteți interacționa cu Smart TV-ul prin intermediul vocii dumnevoastră. Pentru a vă putea oferi funcția de recunoaștere vocală, unele comenzi vocale (împreună cu informații despre dispozitiv, inclusiv datele de identificare ale dispozitivului dvs.) pot fi transmise unui furnizor (în prezent, Nuance Communications, Inc.) care convertește comenzile vocale în text, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a vă putea oferi funcția de recunoaștere vocală. În plus, Samsung poate colecta și dispozitivul dumneavoastră poate capta comenzi vocale și texte corelate necesare oferirii funcției de recunoaștere vocală pentru a evalua și îmbunătăți performanța Smart TV-urilor. Samsung va colecta comenzile dvs. vocale doar când efectuați căutări specifice pe Smart TV prin apăsarea butonului de activare de pe telecomandă sau de pe ecran și prin efectuarea unei comenzi vocale în microfonul telecomenzii. Dacă nu activați funcția de recunoaștere vocală, nu veți putea folosi comenzile vocale, dar veți putea controla televizorul folosind o serie de comenzi vocale predefinite. Puteți dezactiva oricând funcția de recunoaștere vocală accesând meniul ‘Setări’. Este posibil ca acest lucru să nu vă permită folosirea unor funcții de recunoaștere vocală”, se spune în politica de confidențialitate a Samsung.

Precizările vin în contextul în care jurnaliștii BBC au relatat într-un material publicat, luni, pe site-ul bbc.com că Samsung își avertizează clienții privind discuțiile personale în fața televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind opțiunea de activare vocală, întrucât aparatele „ascultă” ce se discută și trimit o parte din informații unei terțe părți pentru afișarea de conținut pe ecran.

Activiștii pentru protejarea vieții private spun că tehnologia amintește perfect de ecranele din romanul „1984” al lui George Orwell, care spionau cetățenii, informează bbc.com.

Avertismentul Samsung a ieșit la lumină prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care conținea un extras din textul privind politica de confidențialitate aferentă televizoarelor inteligente care se conctează la internet, produse de compania sud-coreeană.

Textul respectiv explică faptul că televizorul va asculta oamenii din camera în care se află pentru a încerca să detecteze când sunt transmise comenzi sau termeni de căutare. „Dacă ceea ce spuneți conține informații personale sau secrete, acele informații pot fi incluse în datele capturate și transmise unei terțe părți”, potrivit textului politicii de confidențialitate a Samsung.

Corynne McSherry, o avocată specializată în proprietate intelectuală în cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundație implicată în dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat pentru The Daily Beast că terța parte la care face referire textul este probabil compania care furnizează serviciul de conversie a vorbirii în text (speech-to-text) pentru Samsung.

„Dacă eu aș fi clientul, aș vrea să știu cine este terța parte și în mod sigur aș vrea să știu dacă cuvintele mele sunt transmise într-o formă securizată”, a mai spus Corynne McSherry.

La puțin timp de la publicarea articolului pe site-ul amintit, EFF a distribuit pe platforma online Twitter textul extras din politica de confidențialitate a Samsung, comparându-l cu descrierea ecranelor din romanul „1984” al lui George Orwell, care ascultau ce vorbeau oamenii în intimitatea căminului.

Ca răspuns la distribuirea masivă a declarației privind politica de confidențialitate, Samsung a dat publicității la nivel internațional un mesaj pentru a clarifica cum funcționează opțiunea de activare vocală. Declarația companiei subliniază faptul că funcția de recunoaștere vocală poate fi activată folosind telecomanda televizorului.

Compania a mai spus că politica sa de confidențialitate a fost o încercare de a fi transparentă față de utilizatori, pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză referitor la utilizarea sau nu a unor funcții cu care sunt dotate unele dintre televizoarele sale inteligente (smart TV), adăugând că ia „foarte în serios” intimitatea clienților săi, relatează BBC.

„Dacă un client consimte și utilizează funcția de recunoaștere vocală, datele vocale sunt furnizate unei terțe părți în timpul unei cereri de efectuare a unei căutări vocale. În acel moment, datele vocale sunt trimise unui server, care caută conținutul cerut și afișează apoi acel conținut pe ecranul televizorului”, se spune în declarația Samsung, preluată de BBC.

Conform BBC, compania a precizat că nu păstrează și nu vinde datele audio captate. Utilizatorii de televizoare inteligente sunt informați dacă funcția de activare vocală funcționează într-un moment anume printr-un simbol asemănător unui microfon, care este afișat pe ecranul televizorului în acel moment.

Terța parte care se ocupă de conversia din voce în text (speech-to-text) este o companie numită Nuance, care este specializată în recunoaștere vocală, a confirmat Samsung pentru BBC.

Compania Samsung nu este primul producător de televizoare inteligente conectate la internet care întâmpină probleme legat de datele pe care le colectează. În 2013, un consultant în domeniul tehnologiei informației (IT) din Marea Britanie a descoperit că televizorul său, produs de LG, colecta informații despre obiceiurile sale legate de conținutul urmărit la televizor.

Dezbaterea iscată a forțat LG să creeze o actualizare a programului informatic (software update) folosit de televizoarele sale care permite utilizatorilor să dezactiveze opțiunea de partajare a informațiilor privind obiceiurile de utilizare a aparatului.