„Război” la Curtea Supremă a SUA între Samsung și Apple. Ce acuze s-au adus și cine a avut câștig de cauză
Problema viza cât ar trebui să fie compensată Apple, conform prevederilor unei legi din 1887. Instanța de judecată din Statele Unite a decis că plata potențialelor câștiguri integrale ar fi o nedreptate, în contextul în care componentele vizate din telefoanele Samsung reprezintă doar o mică parte din dipozitiv.
Totuși, disputa nu s-a terminat. Acum, cazul se întoarce la o instanță inferioară care urmează să decidă nivelul de compensație pe care trebuie să îl plătească Samsung.
Decizia unanimă a Curții Supreme vine în urma disputelor între cele două companii care au debutat în 2011, când Apple a dat în judecată Samsung, susținând că rivalul său i-a furat elemente tehnologice și marca înregistrată a aspectului iPhone.
Samsung a încercat să reducă suma pe care trebuia să o plătească firmei Apple în decembrie, în urma unui verdict din 2012, conform căruia compania a încălcat brevetele iPhone deținute de Apple și a copiat aspectul distinctiv.
După proces, valaorea despăgubirilor era de 930 de milioane de dolari. În mai 2015, o curte de apel din Statele Unite a menținut verdictul de încălcare a brevetului, dar a adăugat că Apple nu poate proteja prin marca înregistrată aspectul iPhone. Astfel, curtea a redus suma pe care Samsung o avea de plătit.
Samsung a argumentat că dimensiunea penalizării nu ia în considerare faptul că telefoanele Apple conțin mai mult de 200.000 de alte brevete pe care compania nu le deține.
Apple susține că Samsung trebuie să plătească, succesul iPhone fiind legat, în opinia companiei, de aspectul aparte al dispozitivului.