Războiul bizar pentru vederea la dormitorul lui Mark Zuckerberg. Șeful Facebook, dat în judecată în SUA de un dezvoltator imobiliar cu origini românești
Mai precis, Zuckerberg i-a promis lui Voskerician că îl pune în legătură cu potențiali clienți imobiliari din Silicon Valley, transmite Bloomberg. În schimbul acestei promisiuni, șeful Facebook a beneficiat de un discount masiv, în valoare de 2,8 milioane de dolari, la o tranzacție imobiliară făcută cu firma lui Voskerician. Mai mult, dezvoltatorul imobiliar susține că înainte s-a angajat să nu construiască nimic în spatele locuinței lui Zuckerberg timp de 14 luni.
„Zuckerberg a spus vreme de 14 luni că nu dorește să aibă un șantier de construcții în spatele casei sale și i-a spus lui Voskerician că îl va prezenta unor persoane bogate dacă, în schimb, Voskerician îl va ajuta să asigure intimitatea reședinței sale”, se arată în documentele depuse la dosar.
Zona în care se află casa (marcată cu săgeată) șefului Facebook. Mark Zuckerberg a cumpărat casa în valoare de 7 milioane de dolari în 2011. Locuința are cinci dormitoare, cinci băi, o piscină și o verandă imensă.
În 2012, Mark Zuckerberg a decis să cumpere proprietăți din vecinătatea casei lui pentru a-și asigura un nivel sporit de intimitate. Cofondatorul Facebook a cumpărat patru proprietăți în valoare de 43,8 milioane de dolari. Dreptul asupra unuia din terenuri a fost achiziționat cu reducere de la Voskerician, care îl administra, pentru 1,7 milioane de dolari, deși prețul cerut era de 4,2 milioane de dolari. În schimbul discount-ului, Zuckerberg s-ar fi angajat să îl recomande pe dezvoltator la prieteni influenți de-ai săi, lucru pe care se pare că nu l-a făcut. Ulterior, Zuckerberg a cumpărat terenul direct de la proprietar, sărind peste Voskerician, cu 4,8 milioane de dolari. În urma acestei acțiuni, dezvoltatorul a pierdut un client important.
Voskerician intenționa să dezvolte pe teren o casă, care ar fi putut fi vândută pentru o sumă uriașă, ținând cont de zona selectă în care se află. Problema era că locuința ar fi fost singura din zonă din care s-ar fi putut vedea fereastra dormitorului lui Zuckerberg.
Casa lui Mark Zuckerberg
Un schimb de e-mailuri între consilierul financiar al șefului Facebook și angajați ai companiei lui Voskerician, depus la dosarul deschis la Curtea Superioară din Santa Clara County, California, arată că Zuckerberg încearcă să se eschiveze. Într-unul din mesajele electronice, Divesh Makan, consilierul financiar al lui Zuckerberg, spune că propunerea lui Voskerician este „obscenă” și că șeful Facebook îl poate ajuta pe acesta doar într-un mod „light”. Mai mult, avocații miliardarului spun că propunerea dezvoltatorului imobiliar este o modalitate de extorcare.
Potrivit experților, este greu de crezut că Voskerician va câștiga ceva în urma acestui proces, deoarece nu are niciun fel de dovadă că promisiunea făcută de miliardar a existat.
Mircea Voskerician locuiește în Palo Alto, California. Antreprenorul de origine română este căsătorit cu Eva Voskerician și a absolvit Liceul Economic Nr. 1 din București.
Marile procese în care a fost implicat Mark Zuckerberg
Zuckerberg este obișnuit cu procesele, deoarece a fost implicat de-a lungul timpului în unele de anvergură. În 2004, cofondatorul Facebook a fost dat în judecată de Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss și Divya Narendra. Aceștia l-au acuzat pe Zuckerberg că, pe când erau toți studenți la Harvard, le-a furat ideea din spatele Facebook. Procesul a fost respins din considerente tehnice în 2007 și redeschis la o curte din Boston la scurt timp după aceea. În final, acuzațiile au fost retrase după ce Facebook a acceptat să le plătească celor trei 20 milioane de dolari cash și să le transfere 1,2 milioane de acțiuni comune.
Un alt proces important este cel deschis de Eduardo Saverin împotriva lui Zuckerberg. Scopul acestuia a fost ca Saverin să fie acceptat oficial ca și cofondator Facebook, lucru care s-a întâmplat. Alte detalii nu se cunosc, deoarece cele două părți au semnat un contract de confidențialitate.
În iunie 2010, o investigație a fost lansată în Pakistan împotriva lui Zuckerberg și Facebook, după ce rețeaua de socializare a găzduit un concurs numit „Desenează-l pe Mohammed”, organizat de un utilizator din Germania. Autoritățile din statul islamic au determinat Facebook să șteargă concursul. La un moment dat, poliția din Pakistan a cerut Interpol arestarea, sub acuzația de blasfemie, cofondatorilor Facebook (Zuckerberg, Dustin Moskovitz și Chris Hughes).
Tot în 2010, Paul Ceglia, proprietarul unei fabrici de brichete pentru foc din New York, a cerut 84% din Facebook. El susținea că, în schimbul unei sume date lui Zuckerberg, acesta s-a obligat să-i ofere 50% din veniturile site-ului după 1 ianuarie 2004, lucru pe care Zuckerberg nu l-a făcut. Ceglia a fost, în 2012, arestat pentru falsificarea de probe în acest dosar.