Reacția Apple, după acuzațiile aduse de China
Funcția iPhone poate colecta date care ar putea avea ca rezultat scurgerea de informații de stat, potrivit postului public de televiziune care l-a citat pe Ma Ding, șeful institutului pentru securitate online de la Universitatea de Securitate Publică din China.
Apple a reacționat pe site-ul companiei din China că „nu a lucrat niciodată cu vreo agenție guvernamentală, din nicio țară, pentru a crea vreo ușă din spate la produsele sau serviciile companiei”.
Funcția de localizare este folosită la accelerarea aplicațiilor proiectate să arate utilizatorilor iPhone unde se află, precum și să îi ajute în timpul șofatului, pentru a evita aglomerația. Această funcție poate fi oprită, iar informațiile legate de locul unde se află utilizatorul sunt stocate doar în telefon, protejat de parola acestuia, nefiind disponibile pentru alte persoane, a precizat compania americană.
„Apreciem efortul televiziunii CCTV de a ajuta la educarea clienților în acest domeniu pe care îl considerăm foarte important. Dorim să ne asigurăm că toți clienții din China cunosc ce facem și ce nu facem atunci când este vorba despre confidențialitate și date persoane”, potrivit comunicatului Apple.
Apple, Microsoft, Google și Facebook se află printre companiile americane criticate de presa de stat din China, pe fondul escaladării acuzațiilor legate de spionaj cibernetic și hacking.
Tensiunile au apărut în urma punerii sub acuzare a cinci ofițeri de armată chinezi, pentru că ar fi pătruns în sistemele IT ale unor companii americane, precum și a dezvăluirilor făcute anul trecut de fostul contractor al Agenției Naționale de Securitate din SUA Edward Snowden.
Luna trecută, un comentariu de pe un microblog al publicației People”s Daily afirma că Apple, Microsoft, Google și Facebook au colaborat la un program american secret de monitorizare a Chinei.
Televiziunea de stat CCTV a relatat anterior că autoritățile unei provincii chineze au fost sfătuite de un profesor să nu cumpere computere cu sistemul Windows 8, din cauza posibilelor riscuri legate de securitatea informațiilor.
Informațiile referitoare la iPhone au venit după ce autoritățile centrale chineze au cerut unor trei operatori de telefonie mobilă de stat să reducă cheltuielile de marketing, întrucât cheltuiesc prea mult pentru subvenționarea și promovarea unor aparate de tipul telefoanelor Apple, au declarat surse apropiate situației.
Compania China Mobile Communications a început comercializarea iPhone în ianuarie, după șase ani de negocieri.
Reducerea subvențiilor ar face mai costisitoare produse precum iPhone sau Galaxy S5 al Samsung, favorizând producătorii autohtoni de telefoane mai ieftine, ca Xiaomi, Lenovo și Coolpad Group.