Prima pagină » IT&C » REVIEW Allview X2 Soul Pro – O surpriză plăcută sub brand românesc

REVIEW Allview X2 Soul Pro – O surpriză plăcută sub brand românesc

Allview este brandul românesc de smartphone-uri care s-a distanțat de celelalte mărci locale. Prin oferta pe care o are pe segmentul mid- range și high-end, compania a reușit să se depărteze și de statutul de B-Brand. X2 Soul Pro este un terminal care confirmă acest lucru. Smartphone-ul are un design bazat pe materiale premium - metal și sticlă - și oferă performanțe peste modele de la producători de top, precum Samsung sau HTC, care costă semnificativ mai mult.

În săptămâna în care am folosit dispozitivul am putut să îl compar cu smartphone-ul personal cu Android, un HTC One M8s. Allview X2 Soul Pro nu are designul impresionant al modelului taiwanez și nici o autonomie a bateriei la fel de bună, însă depășește M8s la capitolele viteză și multitasking. Asta în condițiile în care M8s este cu 300-400 de lei mai scump. Pe de altă parte ambele modele suferă de aceeași problemă: camera mediocră.

Întrebarea care se pune, cred eu, este: dacă ai 1.600 de lei, cât costă X2 Soul Pro, ce cumperi? Acest model sau ASUS ZenFone 2, care are un preț similar și este starul incontestabil pe segmentul mid-range? Terminalul taiwanezilor impresionează prin performanțe, dar nu are un design la fel de reușit, fiind gros și realizat în întregime din plastic. Cred că răspunsul este relativ simplu: dacă vrei viteză mai mare mergi pe mâna ASUS, iar dacă vrei un smartphone elegant, și el cu performanțe destul de ridicate, poți merge pe varianta Allview.   

Apreciez faptul că sunt incluse în cutie accesorii suplimentare (ac pentru slotul cartelei, căști și un adaptor din micro-USB în USB), în condițiile în care majoritatea smartphone-urilor oferit de mărci cunoscute vin doar cu încărcător. Mai mult, un cunoscut brand chinez vrea să renunțe chiar și la încărcătoare. Cum se zice, sunt micile lucruri care contează. Numai eu știu de câte ori am căutat o agrafă pentru hârtie cu care să deschid slotul cartelei sau al cardului, pentru că producătorul a „omis” să includă un ac în cutie.

DESIGN. Deignul X2 Soul Pro împrumută multe elemente de la mărcile consacrate. În opinia mea, este o combinație între gama Xperia Z de la Sony, seria P de la Huawei și iPhone de la Apple. Rezultatul este un smartphone cu un design premium, simplu, plăcut ochiului, cu o grosime de doar 5,5 mm.

Partea frontală este foarte curată, neavând niciun fel de element de branding. Însă această simplitate afectează identitatea modelului. Privit din față de un ochi neavizat, modelul Allview pare un telefon generic. De exemplu, în cazul M8s foarte multă lume știe imediat că este vorba de un HTC atunci când îl vede, datorită celor două difuzoare frontale mari care au devenit un element distinctiv al seriei One.

Cadrul lateral al Allview X2 Soul Pro este realizat din aluminiu acoperit cu o pulbere aurie. Acest element este cel care oferă senzația de dispozitiv premium, iar profilul în forma literei „U” îi conferă rezistență sporită la îndoire.

Partea din spate este acoperită cu sticlă. În partea de jos a acesteia găsim un branding agresiv și datele obligatorii cerute de CE. Este o aglomerare de text și caractere care este neplăcută pentru ochi. Cred că cei de la Allview ar fi trebuit să opteze pentru un spate mai curat, cu branding discret.

Butoanele de Volum și de On/Off sunt poziționate pe marginea din dreapta. Pe stânga găsim doar slotul discret pentru cartele, care sunt micro-SIM. Difuzorul, portul micro-USB și jack-ul audio sunt toate poziționate pe marginea de jos.

ECRANUL. Display-ul are o diagonală de 5,2 inci și oferă rezoluție Full HD (1.080p, densitate 424 ppi). Deși telefonul meu HTC One M8s are unul din cele mai impresionante ecrane pe care le-am văzut pe un smartphone, cel de pe X2 Soul Pro 2 se apropie de acesta ca și performanțe. Culorile afișate sunt luminoase, iar imaginile se văd clar. Unghiul de vizualizare este, însă, redus, iar performanța ecranului la lumină naturală lasă de dorit.

Din păcate, ecranul nu este protejat cu sticlă Gorilla, fiind mai puțin rezistent la zgârieturi. Recomand montarea unei protecții din sticlă temperată.

PERFORMANȚE ȘI UTILIZARE. Din start mi-a atras atenția faptul că de pe X2 Soul Pro lipsește un element important: slotul pentru card micro-SD. Aceasta este o problemă în condițiile în care smartphone-ul dispune de o capacitate de stocare internă de doar 16 GB, din care 10 GB sunt disponibili pentru utilizator. De exemplu, eu am 7 GB de muzică pe cardul telefonului, iar listele descărcate offline din aplicația de muzică Zonga ocupă și ele aproape 2 GB. Dacă ar fi să folosesc zi de zi X2 Soul Pro ca telefon personal și aș muta muzica pe el, aș rămâne fără memorie pentru aplicații.

Smartphone-ul rulează o versiune de Android 5.0 Lollipop personalizată semnificativ. Apreciez decizia producătorului de a include o cantitate foarte redusă de bloatware în sistemul de operare, asta mai ales în condițiile în care memoria internă nu poate fi extinsă. Sunt doar câteva aplicații preinstalate, iar unele dintre ele utile (ex.: Facebook și Bitdefender).

X2 Soul Pro dispune de un procesor octa-core MediaTek 6572, care oferă performanțe foarte bune, peste cele ale cipului rival Snapdragon 616 de pe modelul HTC. În cele mai multe din testele sintetice pe care le-am rulat, X2 Soul a obținut rezultate mai bune decât HTC One M8s, dar a fost depășit de ASUS ZenFone 2. Însă X2 și M8s au memorie RAM de 2 GB, pe când modelul ASUS testat dispune de 4 GB.

De exemplu, în AnTuTu Benchmark (64 biti) Allview X2 Soul Pro a obținut un scor de 45.691, HTC One M8s – 36.919, iar ASUS ZenFone 2 – 45.707.

Performanțele mai bune se văd și în viața reală. Dacă M8s „gâfâie” deseori atunci când sunt folosite aplicații mai complexe. În cazul X2 Soul Pro această problemă este mult mai redusă.

CAMERA. Nu sunt prea multe lucrui de spus la acest capitol. În ciuda senzorului Sony de 13 MP, camera este modestă. Performanțele sunt similare cu cele ale camerelor de pe HTC One M8s și ASUS ZenFone 2, și ele tot cu senzor Sony de 13 MP.

Camera de pe smartphone-ul Allview are probleme cu focalizarea pe obiecte de aproape, iar în condiții de lumină slabă sau în medii dificile (cu lumină artificială) rezultatele sunt și ele sub așteptări. Totuși, la lumină naturală camera scoate imagini foarte bune.

Iată mai jos imagini realizate cu X2 Soul Pro și HTC One M8s, ambele cu setările implicite ale camerelor:

X2 Soul Pro (clic pentru dimensiunea completă)

HTC One M8s

Camera de pe X2 Soul Pro tinde să „albeasă” imaginile, pe când pozele realizate cu HTC One M8s sunt mai întunecate.

X2 Soul Pro

HTC One M8s

Analizând imaginile, pot spune că X2 Soul Pro 2 face poze puțin mai bune decât HTC One M8s.

BATERIE. Acumulatorul de pe X2 Soul Pro este de 2.700 mAh și oferă o autonomie de aproape o zi în următorul scenariu: luminozitatea la 60%, două conturi de e-mail pe push, o oră în aplicațiile Imgur și 9GAG pe zi, câteva minute de browsing, câteva minute în Facebook, două clipuri rulate pe YouTube la calitate Full HD, o singură cartelă. Prin comparație, HTC One M8s, cu baterie de 2.800 mAh, se apropie de o zi și jumătate, la fel Și ZenFone 2 cu acumulator de 3.000 mAh.

CONCLUZIE. Au fost voci care au susținut, cel puțin la lansare, că Allviews X2 Soul Pro este prea scump. Cred că aceste persoane se înșeală, în condițiile în care smartphone-ul bate la performanțe modele mai scumpe. Terminalul poate fi o alegere foarte inspirată pentru cei care doresc un telefon elegant care se achită cu succes de sarcinile zilnice la care este supus. Și de ce nu, cumpărând acest produs este susținută economia românească.

PRO:

– Design premium, grosime de doar 5,5 mm

– Performanțe foarte bune pentru segmentul mid-range

– Ecran performant

– Puțin bloatware

– Suport Dual-SIM

– Cameră frontală de 8 MP

– Sunt incluse în cutie accesorii suplimentare

CONTRA:

– Capacitate de stocare de doar 16 GB, fără card de memorie

– Cameră principală modestă

– Branding agresiv pe partea din spate

– Nu dispune de protecție Gorilla Glass

 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele