Review ASUS ROG G551JM – noul model este un Nissan GT-R al laptopurilor de gaming

Publicat: 28/10/2014, 11:55
Actualizat: 11/01/2020, 13:42

Deși este un model entry-level din seria seria de gaming ROG a celor de la ASUS,G551JM oferă prformanțe excelente, iar prețul mai scăzut (3.800 – 5.500 de lei în funcție de configurație) nu a fost obținut prin sacrificarea specificațiilor celor mai importante componente. Laptopul testat dispune de procesor Intel Core i7 Haswell, 16 GB RAM și placă video Nvidia GeForce GTX 860M.

Dacă ar fi să compar acest laptop cu o mașină sport, aceea ar fi Nissan GT-R. La un preț „de pe această lume”, bolidul japonez oferă performanțe similare cu modele mult mai scumpe.

DESIGN. Carcasa laptopului este realizată din aluminiu, iar combinația de negru și roșu, care nu dă greș în industria vestimentară și este specifică brandului ROG, arată foarte bine. Atrage atenția logo-ul ROG (Republic of Gamers) din spate, iluminat.

Din experiența proprie știu că ASUS nu a excelat până acum la capitolul tastaturi, însă de această dată am fost impresionat. Tastatura de pe modelul G551JM este precisă, bine finisată, silențioasă și, cel mai important, iluminată din spate.

Apreciez faptul că ASUS a colorat în roșu marginile celor mai importante patru taste pentru gameri: W,A, S și D. Astfel, în condiții de luminozitate scăzută acestea pot fi identificate rapid pe tastatură. Revenind la iluminarea din spate, este important de precizat faptul că intensitatea luminii poate fi modificată și oprită complet pentru conservarea bateriei atunci când laptopul nu este conectat la încărcător.

Jack-ul audio universal este așezat pe partea dreaptă, o poziție care mi se pare nepotrivită. În cazul în care sistemul audio la care este conectat laptopul sau căștile au mufe mai voluminoase și cabluri groase, acestea incomodează mișcarea mâinii drepte aflate pe maus. Aș fi preferat ca slotul audio să fie poziționat pe partea din față.

Având o greutate de 2 kg și o grosime de 3,3 cm, laptopul nu este ușor de cărat zi de zi, fiind mai degrabă potrivit ca înlocuitor de desktop.

ECRAN. Are o diagonală de 15,6 inci și este Full HD (1.080p). Ecranul de pe modelul primit la teste folosește tehnologie IPS și oferă unghiuri de vizualizare largi, de până la 175 de grade. Există și opțiunea unui ecran Full HD TN (Twisted Nematic), care oferă timpi de răspuns foarte buni. Deși excelent pentru jocuri, acest tip de ecran nu oferă cea mai bună experiență atunci când computerul este folosit pentru citit, browsing web sau editarea/citirea de documente. Textul apare puțin blurat, iar imaginile, mai ales cele dominate de alb, saturate.

Display-ul este acoperit cu un strat anti-glare (mat), care face ca vizibilitatea să fie bună și acolo unde este multă lumină naturală.

PERFORMANȚE. Cu procesor Intel Core i7 Haswell de 2,5 GHz, 16 GB memorie RAM (DDR3L, 1600MHz) și placă video Nvidia GeForce GTX 860M (4 GB-GDDR5), laptopul testat poate rula aproape orice joc în condiții foarte bune. În cazul jocurilor rulate cu setările la maxim (am testat Crysis 2, Bioshock și World of Tanks), computerul s-a încălzit uneori destul de tare în zona ventilatorului. Problema este cauzată de faptul că GL551J dispune de un singur ventilator. Însă, din fericire, carcasa realizată din aluminiu se comportă ca un radiator și disipă căldura, așa că nu vă faceți probleme că temperaturile ar putea afecta componentele pe termen lung.

Modelul vine echipat cu tehnologie Optimus de la Nvidia. Aceasta face trecerea între cele două plăci video de care dispune computerul, una integrată și alta dedicată, în funcție de programele rulate. În cazurile în care utilizatorul folosește laptopul pentru sarcini ușoare, precum navigarea pe internet, aplicații de productivitate, sistemul folosește placa video integrată, un model Intel HD 4600, pentru un consum mai redus de energie. Atunci când pornește un joc, sistemul trece automat pe placa video Nvidia GeForce GTX 860M. Deși nu au fost probleme cu trecerea automată, recomand ca din setările aplicației Nvidia (Control Panel/Manage 3D Settings) să selectați manual placa GTX 860M pentru jocuri și să vă asigurați că setările sunt corecte după fiecare actualizare a driverului video. Astfel, veți obține performanțe maxime, iar sistemul nu se va mai încălzi la fel de tare.

Laptopul vine cu aplicația Nvidia GeForce Experience preinstalată. Aceasta are grijă ca driver-ul video să fie tot timpul actualizat la ultima versiune și oferă o serie de funcții și optimizări pentru performanțe mai bune în jocuri. Prin funcția Auto-Optimize, programul detectează jocurile instalate pe computer și descarcă setări optime pentru fiecare, în funcție de performanțele sistemului.

Am rulat World of Tanks cu majoritatea setărilor pe maxim și am avut un frame rate de aproximativ 55 fps. Prin comparație, pe laptopul meu Samsung cu procesor Intel Core i5, 6 GB memorie RAM și grafică Nvidia GT 520MX, ating 50 fps, în același joc, cu toate setările pe minim și unele efecte dezactivate. În Bioshock Infinite, cu setările pe Ultra, am obținut aproximativ 40 fps.

Pe acest laptop majoritatea jocurilor și programelor se încarcă foarte repede, la fel și aplicațiile care au nevoie de resurse ridicate, precum Photoshop. Pornirea automată a sistemului de la rece nu durează mai mult de 10 secunde.

Modelul testate pornește foarte repede, deoarece dispune de stocare pe SSD cu capacitate de 256 GB. Există și opțiunea cu stocare de 1 TB (7.200 RPM).

Sistemul audio de care dispune laptopul nu m-a mulțumit, așa că am preferat să îl conectez la un sistem Logitech 4 plus 1. Sunetul nu este puternic la volum maxim și mi s-a părut puțin înfundat. Însă cum majoritatea gamerilor folosesc căști, acesta nu este un aspect foarte important.

BATERIE. Nimic special aici. Bateria de peG551JMoferă o autonomie de aproximativ 5 ore în regim de utilizare ușoară. Atunci când sunt rulate jocuri, autonomia este de sub 2 ore. Bateria este detașabilă.

CONECTIVITATE. Laptopul dispune de trei porturi USB 3.0, unul HDMI, SDXC card reader, unul MiniDisplay și unul Gigabit Ethernet.

PRO:

– Design reușit, laptopul este solid

– Performanțe excelente în jocuri

– Ecranul este Anti-Glare

– Raport excelent calitate/preț

CONTRA:

– Difuzoare modeste

– Dispune de un singur ventilator și se încălzește destul de tare uneori

Rating gândul: 4,8/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...